INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A kormány megtalálta a vihar-ügy felelősét

Infostart / InfoRádió
Azonnali hatállyal felmentették beosztásából az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletét augusztus 20-án vezető szakembert. Ezt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium közölte.

A tájékoztatás szerint Lampert Mónika miniszter Tatár Attilát a szervezet főigazgatóját, valamint az őt augusztus 20-án helyettesítő Hofmann Imre főigazgató-helyettest megfeddte, Muhoray Árpád, az ügyeleti szolgálatot irányító, veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettes pedig fegyelmi megrovást kapott.

A tárca vizsgálata azt is megállapította, hogy felül kell vizsgálni és tovább kell fejleszteni a riasztási rendszert.

A vizsgálat alapján az is megállapítható, hogy az OKF jelenleg nincs kellően felkészülve "a klímaváltozás által okozott veszélyhelyzetekre".

Ezért az önkormányzati tárca vezetője elrendelte, hogy a szabályozásban - különös tekintettel a megelőzésre - új, operatív szervezeti és szervezési intézkedéseket kell bevezetni.

A vizsgálat megállapította még, hogy a tömegrendezvények megszervezése során nem volt és nincs megfelelő, élő, operatív kapcsolat a különböző hatóságok között.

A miniszter ezért rendelkezett arról is, hogy készüljön előterjesztés új, regionális védelmi operatív törzsek létrehozásáról és egy olyan riasztási rendszer kialakításáról, amely lehetővé teszi, hogy a nap minden percében képessé váljon a katasztrófavédelem a mozgósításra és cselekvésre - olvasható a közleményben.

Az augusztus 20-ai tűzijáték idején kitört viharban öt ember meghalt, legalább 500-an megsérültek.

A címlapról ajánljuk