INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Parlamenti bizottság vizsgálja majd az augusztus 20-án történteket

InfoRádió / MTI
Parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi Fidesz az augusztus 20-ai tragédia okainak felderítésére. Az MSZP először látni akarja a javaslatot, csak ezt követően dönt.

A legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője elmondta: a javaslatot már hétfőn benyújtják a parlamentnek.

Navracsics Tibor elmondta: azért kezdeményezik a testület felállítását, mert a miniszterelnök nem indított független szakértők bevonásával vizsgálatot az augusztus 20-ai természeti katasztrófával összefüggésében.

A kancelláriminiszter így nem vonhatta le a tanulságot, valamint nem nevezett meg politikai felelősöket - tette hozzá.

Navracsics Tibor közölte: az Országgyűlés leghamarabb szeptember 18-án dönthet az előterjesztésről.

Lázár János, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke arról beszélt, hogy a vizsgálóbizottság célja a kormányzati felelősség vizsgálata, és nem a politikai felelős megnevezése.

Hozzátette: a felállítandó bizottság vizsgálná, hogy a tömegrendezvények megszervezésére vonatkozó jogszabályok alapján kinek milyen felelőssége és kötelezettsége van, illetve megfelelőek-e a vonatkozó jogszabályok.

A parlamenti bizottság áttekintené azt is, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban lezajlott vizsgálat hogyan jutott az ismert eredményre - mondta Lázár János.

Az MSZP még nem döntött

Az MSZP először látni akarja a javaslatot, csak ezt követően dönt.

"A frakció eddig semmilyen vizsgálóbizottsági kezdeményezést nem akadályozott meg. (...) A tartalom alapján kell ezt megítélni" - mondta Varju László, a képviselőcsoport helyettes vezetője.

A címlapról ajánljuk