eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Később érünk a horvát tengerpartra sztrádán

Néhány hetet késik az M7-es autópálya Balatonkeresztúr és Nagykanizsa közötti szakaszára kiírt pályázat eredményhirdetése, mert Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kérésére független jogi és műszaki szakértők bevonásával újra megvizsgálják a beadott pályázatokat - közölte a Nemzeti Autópálya Zrt.

A 36 kilométeres szakaszra a Nemzeti Autópálya Zrt. még tavaly decemberben írta ki a pályázatot, és az új szakasznak 2007 végére kellett volna elkészülnie. A pályázati eljárás sorozatos csúszásai miatt az átadási határidő 2008 májusára tolódott.

Az immár harmadik pályázat eredményét a legutóbbi kiírás szerint augusztus 16-án kellett volna kihirdetnie az NA-nak, ám augusztus 10-iki közleményükben már azt mondták, hogy az eredményhirdetés néhány hetet csúszhat, ám ennek ellenére az átadás határideje 2008 májusa marad.

A háttérben az áll, hogy a pályázatok elbírálása után az NA megküldte javaslatát a tender nyertesére a gazdasági miniszternek, ám Kóka János szerdán visszaküldte az indítványt, és azt kérte, hogy független jogi és műszaki szakértők bevonásával újra vizsgálják meg a pályázatokat.

A miniszter azért kérte a felülvizsgálatot, mert a hat pályázó közül négyet - közöttük a két legolcsóbb árajánlatot benyújtó konzorciumot - műszaki kifogások miatt kizártak.

Kóka János szerint felmerült annak a gyanúja is, hogy egyes pályázók annak reményében kínáltak olcsóbb árat, hogy bizonyos munkákra utólag kötnek majd velük kiegészítő szerződést.

Az első fordulóban kért árakból azóta a hat pályázó szinte mindegyike tíz vagy több milliárd forintot engedett, de a három legolcsóbb, 42 milliárd alatti ajánlatot benyújtó céget a harmadik fordulóban kizárták.

A kizártak egyike, a Betonút-Vegyépszer konzorcium vezérigazgató-helyettese szerint az ő ajánlatuk megfelelt a kiírásnak, és ha jogszerűtlenül zárták ki őket, perre mehetnek.

Sajtóértesülések szerint az is előfordulhat, hogy mégsem hirdetnek eredményt, hanem újabb, immár negyedik fordulót, esetleg új pályázatot írnak ki.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×