eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A szakszervezet elfogadta a leépítést

A munkaügyi központokban dolgozók 10 százalékos létszámcsökkentéséről állapodott meg a Szociális és Munkaügyi Minisztérium a köztisztviselői szakszervezetekkel. A tárca államtitkára az InfoRádiónak elmondta: idén 373 embernek szűnik meg a jogviszonya, de ez csak 89 ember elbocsátását jelenti.

A megyei munkaügyi központokban összesen 3863 ember dolgozik. A tárca nagyjából 10 százalékukat bocsátja el, valójában azonban csak 89 ember kerül az utcára. 40-en eddig is nyugdíj mellett dolgoztak, 23 ember pedig most vonul nyugállományba.

180 ember vállalta, hogy egy évig még részmunkaidőben dolgozik tovább, azaz a fizetése 60 százalékáért heti 12 órát dolgozik, 40 ember pedig a prémium évek programban vesz részt.

Csizmár Gábor elmondta azt is: jövőre a megyei hivatalokat átszervezik, és regionális központokat hoznak létre. Ez is létszámcsökkentéssel jár majd, de hogy pontosan mennyivel, arról az államtitkár egyelőre nem tudott beszámolni.

Átértékelik a helyzetet

A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete az elbocsátások hírére sztrájkbizottságot szervezett, az azóta folytatott egyeztetéseket azonban úgy értékelik: nem vallottak kudarcot, hiszen több száz ember állását sikerült megmenteni.

Fehér József, a szakszervezet főtitkára az InfoRádióban azt mondta: ha a 2007-es regionális átalakításkor sem az elbocsátás lesz a vezérmotívum, átértékelik a sztrájkbizottság szerepét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×