INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A szakszervezet elfogadta a leépítést

Infostart / InfoRádió
A munkaügyi központokban dolgozók 10 százalékos létszámcsökkentéséről állapodott meg a Szociális és Munkaügyi Minisztérium a köztisztviselői szakszervezetekkel. A tárca államtitkára az InfoRádiónak elmondta: idén 373 embernek szűnik meg a jogviszonya, de ez csak 89 ember elbocsátását jelenti.

A megyei munkaügyi központokban összesen 3863 ember dolgozik. A tárca nagyjából 10 százalékukat bocsátja el, valójában azonban csak 89 ember kerül az utcára. 40-en eddig is nyugdíj mellett dolgoztak, 23 ember pedig most vonul nyugállományba.

180 ember vállalta, hogy egy évig még részmunkaidőben dolgozik tovább, azaz a fizetése 60 százalékáért heti 12 órát dolgozik, 40 ember pedig a prémium évek programban vesz részt.

Csizmár Gábor elmondta azt is: jövőre a megyei hivatalokat átszervezik, és regionális központokat hoznak létre. Ez is létszámcsökkentéssel jár majd, de hogy pontosan mennyivel, arról az államtitkár egyelőre nem tudott beszámolni.

Átértékelik a helyzetet

A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete az elbocsátások hírére sztrájkbizottságot szervezett, az azóta folytatott egyeztetéseket azonban úgy értékelik: nem vallottak kudarcot, hiszen több száz ember állását sikerült megmenteni.

Fehér József, a szakszervezet főtitkára az InfoRádióban azt mondta: ha a 2007-es regionális átalakításkor sem az elbocsátás lesz a vezérmotívum, átértékelik a sztrájkbizottság szerepét.A címlapról ajánljuk