eur:
394.44
usd:
370.48
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Összevonások és felszámolások az egészségügyben

A Weborvos internetes szaklap szerint elkészült az egészségügyi intézményrendszer átalakításának terve. Eszerint a megyei egészségpénztárak ügyfélszolgálati irodákká, az ÁNTSZ megyei szervezetei városi kirendeltségekké alakulnak át, és megszűnik a Magyar Koraszülött Mentő Közalapítvány.

A Weborvos információi szerint beolvadások, összevonások és felszámolások jellemzik az egészségügyi kormányzat intézményátalakítási terveit.

A lap úgy tudja: januártól megszűnik az Országos Alapellátási Intézet önállósága, mivel betagozódik az Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központba. Ugyanez a sors vár az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetre is, amely az Országos Gyógyintézeti Központ (a korábbi orvostovábbképző intézet) részeként működik majd tovább.

Emellett az Országos Egészségfejlesztési Intézet, a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ, valamint a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet az Országos Tisztifőorvosi Hivatal részévé válik.

Összevonások

A beolvasztások mellett összevonások is lesznek: januártól az ÁNTSZ megyei szervezeteit városi kirendeltségekké alakítják, miközben a munkaegészségügyet az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség veheti át.

Nem kerülik el a változások az Országos Mentőszolgálatot sem, amelynek megyei szervezetei szintén városi kirendeltségekké alakulnak. A javaslatok részeként a megyei egészségpénztárak januártól kirendeltségként, majd pedig ügyfélszolgálati irodaként működhetnek.

Összevonják a BM Központi Kórházát és intézményeit, a hadsereg verőcei betegotthonát, a kecskeméti repülőkórházat, valamint az ugyancsak a hadsereghez tartozó hévízi mozgásszervi-, és a balatonfüredi kardiológiai rehabilitációs intézeteket, a központi honvédkórházat, a börtönkórházat, az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet.

Megszűnések

Januártól végelszámolással megszűnik a Magyar Koraszülött Mentő Közalapítvány, feladatát az Országos Mentőszolgálat veszi át, a Hungarotranszplant tevékenysége pedig szeptembertől az ÁNTSZ-nél, vagy az Egészségügyi Minisztériumnál lesz nyomon követhető.

A témában szerettük volna megkérdezni az egészségügyi minisztert, de megkeresésünkre még nem reagált.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Most kiderül, milyen állapotban van a magyar lakásállomány

Nemcsak a rezsiköltség, de a fenntarthatóság szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a hazai lakásállomány milyen állapotban van. Gyakran szóba kerül, hogy globálisan az épületállomány és az építőipar felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás közel 40 százalékáért, amit a lakásállomány energiahatékonysága is nagyban befolyásol. Hogy Magyarországon mennyire számít korszerűnek az állomány, illetve melyik korszakban épült a legtöbb lakás, azt az alábbiakban néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×