eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

"Az amerikai vezetés leértékelte Magyarországot"

Leértékelődött Magyarország világpolitikai jelentősége az amerikai vezetés körében - mondta a Teleki László Intézet főmunkatársa George Bush amerikai elnök csütörtöki látogatásával összefüggésben az InfoRádió Aréna című műsorában.

Magyarics Tamás elmondta: amellett, hogy a látogatás protokolláris jellegű volt, az eredeti tervek szerint nem is Magyarországra, hanem Ukrajnába készült az amerikai elnök bécsi útját követően, de a kijevi kormányalakítási problémák miatt módosult a programja.

Emlékeztetett: a '90-es évek elején a magyar rendszerváltozást úttörőnek tekintette Washington, 1999-ben pedig a Magyarország volt az egyetlen olyan NATO-tagállam, amely segítette az Egyesült Államok Szerbia elleni beavatkozását.

Magyarics Tamás úgy vélte: ehhez viszonyítva mára elveszítette kiemelt pozícióját Magyarország. Ugyanakkor hozzátette: ez nem jelent hátrányt, hiszen a magyar állam stabil tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak.

A szakértő úgy vélte: katonai szempontból inkább azok az országok fontosak az Egyesült Államoknak, ahol amerikai támaszpontok létesülnek, és amelyek közel vannak az Egyesült Államok számára fontos területekhez, a Balkánhoz és a Közel-Kelethez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×