eur:
395
usd:
365.48
bux:
65377.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hidegháborús tanévzáró a Pető Intézetben

Feszült légkörben zajlott a tanévzáró a Pető Intézetben, klímakutató csoport alakult Budapesten. Lapszemle.

A Népszabadság riportja szerint a Pető Intézetben látszólag békésen zajlott a tanévzáró, és a külső szemlélőnek úgy tűnhetett: végre elcsitultak az indulatok, a jelenlévők már feledték azt a pár hónappal ezelőtti botrányt, amit a kuratórium által kijelölt új főigazgatónő kinevezése okozott.

Mint ismeretes, az intézet dolgozói úgy gondolták, a pályázat és a döntés is törvénytelen volt. Ezért tiltakozó petíciókat írtak, és demonstrációkat szerveztek. Mára mindebből már csak a Makói Zita elleni tiltakozást jelképező, most az ünneplőruhákra is kitűzött zöld szalagok maradtak.

A főigazgató asszony beszéde közben a Duna és a Parlament képe vetült a projektorra, majd saját fényképeket is bemutatott. Elmondta, azért hozta be a fényképezőgépét az intézetbe, mert látta a zászlókat az épületen.

Gondolta, kommunikációra is jó ez a felület, azt is kiírhatnánk, hogy adományra gyűjtünk vagy ilyesmi - így kommentálta Makói Zita az ellene szervezett tüntetés "törvényes főigazgatót akarunk" feliratú transzparenseit megörökítő képeit.

Majd idegenvezetést ígért az intézetben, mondván, van ilyen - vagyis idegenvezetői - végzettsége is. Erre a mondatra az addig csak néha felmorajló tömegben már egy-egy "úristen" is elhangzott, pedig még csak most jött a java.

Hirtelen beúszott a Duna a kivetítőre - Itt a víz, amiben lehet úszni, a folyásával megegyező irányba, de lehet árral szemben is, így is meg úgy is - közölte a főigazgató.

Hozzátette: mindent rugalmasan kell csinálni. Erre az ünneplő publikumból többen "elég volt"-ot kiáltottak. Makói Zita szónoklata végén név szerint köszönetet mondott mindazoknak, akik eddig segítették a munkáját. Összesen hat nevet olvasott fel, betűrendben. Nagyjából ennyien ültek a teremben olyanok, akik nem viselték a főigazgatót elutasító zöld szalagot.

Klímakutató csoport alakult Budapesten

Az emberiség által a légkörbe juttatott szén-dioxid az eddig feltételezettnél kisebb globális felmelegedést okoz, megnő viszont az időjárás szélsőségessége.

Fenti elméletük alapos kidolgozására hozták létre tegnap Budapesten azt a nemzetközi éghajlat-értékelő kutatócsoportot, amely Zágoni Miklós fizikus vezetésével átértelmezné a klímaváltozásról alkotott eddigi elképzeléseket - írja a Magyar Nemzet.

Az újonnan alakult társaság magyar, amerikai, ausztrál, angol és német csoportokból áll.

Zágoni Miklós közölte, megalakulásukat az indokolta, hogy elégedetlenek a klímaváltozással összefüggő jelenlegi nemzetközi megnyilvánulásokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×