eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Elszámolta magát a magyar kormány?

A német lapok szinte kivétel nélkül beszámolnak Bush amerikai elnök budapesti látogatásáról. A kommentárok vezérfonala az, hogy a rövid budapesti kitérő kanosszajárásnak tekinthető, amellyel Bush megkövette a magyarokat az Egyesült Államok 1956-os tétlenségéért.

A német újságok tudósításukhoz általában még fényképet is közölnek az amerikai elnök budapesti útjáról - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

A tényszerű beszámoló mellett a Süddeutsche Zeitung hosszabb kommentárjának már címe is sokat mondó: az amerikai elnököt Budapesten emlékeztették Washington dicstelen szerepére az 1956-os forradalom során.

Elszámolta magát a magyar kormány?

A szerző emlékeztet arra, hogy az amerikaiak által pénzelt Szabad Európa Rádió Münchenből segítséget ígért a felkelőknek, holott ez valójában meg sem fordult a washingtoni vezetők fejében, de még az sem, hogy mérsékletre intsék Moszkvát a forradalom véres eltiprásában.

A jelenre térve a Süddeutsche Zeitung kommentátora felteszi a kérdést, hogy a magyar kormány miért küldött katonákat Irakba. Alighanem elszámolta magát, akárcsak a kétes hírű taszári kiképzőtáborral.

Sólyom László államelnök viszont nem állhatta meg, hogy ne figyelmeztesse vendégét a guantanamói törvénytelenségekre, illetve arra, hogy Magyarországon a Guantanamó a gulágot idézi.

Nem kért bocsánatot

A Spiegel kommentárja is az 50 évvel ezelőtti eseményekből indul ki és idézi az amerikai elnököt, aki az 56-os forradalmat az iraki nép most folyó szabadságharcához hasonlította és ezzel érvelve szállt síkra a Washington által kezdeményezett katonai beavatkozás támogatása mellett.

A lap rámutat arra, hogy Budapesten sokan elvárták volna a bocsánatkérést Washington 56-os szégyenteljes magatartásáért, de Bush ezt a témát egyszerűen elkerülte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×