INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

"Ha nem megyünk Afganisztánba, Afganisztán jön hozzánk"

Infostart / InfoRádió
El kell fogadtatni a közvéleménnyel, hogy sok esetben a határoktól távol kell szavatolni egy ország biztonságát - jelentette ki az InfoRádióban a Magyar Atlanti Tanács elnöke.

Az egyik legnagyobb kihívás, hogy a lakossággal is megértessük: a védelem természete óriási átalakuláson ment át - mondta Bánlaki György a 7. Atlanticizmus Konferencia után.

A Magyar Atlanti Tanács elnöke hozzátette: a korábbi területalapú védelmi koncepcióból áttérünk egy funkcionális elképzelésre, mert egész más veszélyekkel kell szembenézni, sokszor messze az ország határaitól.

Ha mi nem megyünk Afganisztánba, majd Afganisztán jön el hozzánk, lásd a londoni és madridi robbantásokat - hangsúlyozta Bánlaki György.

Van jövője a NATO-nak

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy Európa önálló védelmi törekvéseihez hiányzik az a politikai akarat, amely felvállalná a nagyobb katonai kiadásokat, ami nélkül nem alakulhat ki egyenrangú munkamegosztás az Egyesült Államokkal.

A Magyar Atlanti Tanács elnöke úgy vélte: a NATO-nak a jelenlegi működési keretek között is van jövője, mivel Amerika továbbra is természetes szövetségese Európának.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk