eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Még türelmesek a gazdaság szereplői

A majdani új kormánynak minél hamarabb egy markáns, szigorú gazdaságpolitikai programmal kellene előállnia a befektetői bizalom elnyerése érdekében - véli Csaba László közgazdász. Az ING elemzője ugyanakkor - részben az őszi önkormányzati választások miatt - nem vár radikális lépéseket. A CA-IB Alapkezelő elemzője szerint a gazdasági szereplők egyelőre ugyan türelmesek, de ha a megfelelő stabilizációs lépések elmaradnak, elfordulhatnak a forinttól.

Az új kormány megalakítását követően néhány héten belül célszerű lenne egy markáns gazdaságpolitikai programmal előállni - mondta az InfoRádiónak Csaba László közgazdász, aki szerint attól függetlenül, hogy ebből később mi valósul meg, a lélektani hatás kedvező lenne a kormány piaci megítélése szempontjából.

A közgazdász szerint az államháztartás hosszú távú átalakítása mellett fontos egy közvetlen államháztartási kiigazítás is. "Olyan lépéseket vár a piac, ami azonnal hoz valamit a konyhára, ami az egyik oldalról adóemeléseket, a másik oldalról kiadáscsökkentéseket jelent" - mutatott rá Csaba László.

A két forduló között kivár a piac

Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő elemzője szerint a gazdaság szereplői egyelőre kivárnak. Az államháztartás stabilizációjára mindenképp szükség lesz, de a befektetők tudják: az elkövetkező két hétben inkább nagyvonalú ígéreteket lehet hallani.

Ha azonban a szoros verseny miatt az új kormány kis többséggel állhat csak fel, és emiatt nem történnek meg azok a stabilizációs lépések, melyek az államháztartás rendbetételéhez szükségesek, akkor a piaci szereplők elfordulhatnak a forinttól - mondta az InfoRádiónak Forián Szabó Gergely.

Nem lesz gyors átalakítás

Barcza György, az ING elemzője azonban pontosan attól tart, hogy a második forduló után ilyen helyzet alakul majd ki, ahol a kis kormánytöbbség miatt csak lassan lehet bevezetni bármilyen népszerűtlen, de szükséges intézkedést.

Ráadásul ősszel még jönnek az önkormányzati választások, így a pártokon belül várhatóan kemény vitát válta majd ki, hogy milyen elemek kerüljenek nyilvánosságra a szavazás előtt a 2007-es költségvetésről - vélekedett az ING elemzője.

Még két hét bizonytalanság

Nehéz megjósolni, hogyan reagál a piac az MSZP vagy a Fidesz választási győzelme esetén - közölte a Raiffeisen Bank elemzője az InfoRádióban. Török Zoltán szerint a piacot az első fordulós eredményeknél jobban érdekli a negyedéves államháztartási adat, amelyet hétfő délután hoznak nyilvánosságra.

A Takarékbank elemzője szerint leginkább kivárás és bizonytalanság várható a pénzpiacokon a két választási forduló között. Szuppán Gergely az InfoRádióban elmondta: a szoros eredmény miatt nőtt ugyan a belpolitikai kockázat, viszont pozitív hatása van az MDF parlamentbe jutásának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×