INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Az MDF lehet a mérleg nyelve?

Infostart / InfoRádió
A Vision Consulting elemzése szerint, ha a Fidesz 10-15 mandátummal szerez többet, mint az MSZP-SZDSZ jelöltek, elképzelhető, hogy egyikük sem szerez többséget, és az MDF nélkül nem tudnak kormányt alakítani.

A választások első fordulója után a jelenlegi kormánykoalíciónak 113, az ellenzéknek pedig összesen 99 mandátuma már biztosan van - 110 egyéni körzetben tartanak második fordulót.

A Vision Consulting kommunikációs tanácsadó és stratégiai elemző cég szerint a 110 választókerületből 61-ben a koalíció jelöltje áll az élen, 48-ban a Fidesz vezet, a mandátumok közül körülbelül 40-40 nagy valószínűséggel "odaadható" az MSZP-SZDSZ-nek és a Fidesznek, míg a többi többé-kevésbé billegő körzet.

A cég szerint négy forgatókönyvvel lehet számolni, ebből kettőt tartanak valószínűnek. Ilyen, ha az MSZP-SZDSZ megszerzi a 110 egyéni választókerület többségét (de legalább a felét), a két párt abszolút többséget szerez.

Ha az MDF a 40 választókerületben a harmadik helyen végzett jelöltjeit nem lépteti vissza, ez a forgatókönyv látszik a legvalószínűbbnek.

Az elemzők szerint valószínűsíthető az is, hogy ha a Fidesz körülbelül 10-15 mandátummal többet nyer, mint az MSZP-SZDSZ, kialakulhat egy olyan helyzet, amelyben sem a Fidesznek, sem a mai koalíciónak nincs abszolút többsége, és az MDF tizenvalahány mandátuma nélkül egyik oldal sem tud kormányt alakítani.

Ebben a helyzetben az MDF képviselői dönthetik el, hogy milyen kormány alakul. A Vision Consulting internetes oldalán közzétett elemzésben nem tartják elképzelhetőnek azt, hogy a két nagy párt "taroljon" a második fordulóban, és egyedül tudjon kormányt alakítani.


A címlapról ajánljuk