eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Használhatatlan liftek a földalattiban

Néhány éve lifteket szereltek fel Budapesten a földalatti néhány állomásán, a mozgáskorlátozottaknak. Ezeket azonban kevesen használják, mert hogy nem tudják használni őket. A liftek nem mindig működnek rendesen, és használatukhoz egy vizsgát is le kell tenni.

A liftet az a mozgássérült használhatja, aki letette a BKV által szervezett vizsgát. A tanfolyam ingyenes, 2003-óta azonban nem szerveztek ilyet. Akinek nincs "jogosítványa" az emelőre, annak a peronőrtől kell segítséget kérnie.

Csakhogy a peronőr lent van az állomáson, így ha egy kerekes székes egyedül vág útnak, nem tud szólni neki. Azt a BKV sajtószóvivője is elismeri, hogy ez a probléma egy csengő fölszerelésével megoldható lenne, ennek ellenére nincs csengő a liftek mellett.

Előfordult már, hogy egy mozgássérült elindult a Városligetből a Deák térre, itt azonban nem működött az emelőszerkezet. Hasonlóan kellemetlen helyzetbe kerülnek akkor, hogy használat közben romlik el a lift.

A mozgáskorlátozottaknak könnyebb lenne a helyzetük, ha a földalatti minden megállójánál ki tudnának szállni. Schimmer Erzsébet sajtószóvivő azonban az InfoRádióban azt mondta: ez megoldhatatlan, ugyanis a XIX. században épített metróvonal nem mindenhol alkalmas ilyen fejlesztésre.

Hozzátette: a BKV-nak előbb-utóbb valóban meg kellene oldania az akadálymentesítést, ez azonban nem az egyes vonalakra vonatkozik. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével közösen üzemeltetnek egy taxiszolgálatot, ami háztól házig viszi a kerekes székeseket a fővárosban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×