INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Használhatatlan liftek a földalattiban

Infostart / InfoRádió
Néhány éve lifteket szereltek fel Budapesten a földalatti néhány állomásán, a mozgáskorlátozottaknak. Ezeket azonban kevesen használják, mert hogy nem tudják használni őket. A liftek nem mindig működnek rendesen, és használatukhoz egy vizsgát is le kell tenni.

A liftet az a mozgássérült használhatja, aki letette a BKV által szervezett vizsgát. A tanfolyam ingyenes, 2003-óta azonban nem szerveztek ilyet. Akinek nincs "jogosítványa" az emelőre, annak a peronőrtől kell segítséget kérnie.

Csakhogy a peronőr lent van az állomáson, így ha egy kerekes székes egyedül vág útnak, nem tud szólni neki. Azt a BKV sajtószóvivője is elismeri, hogy ez a probléma egy csengő fölszerelésével megoldható lenne, ennek ellenére nincs csengő a liftek mellett.

Előfordult már, hogy egy mozgássérült elindult a Városligetből a Deák térre, itt azonban nem működött az emelőszerkezet. Hasonlóan kellemetlen helyzetbe kerülnek akkor, hogy használat közben romlik el a lift.

A mozgáskorlátozottaknak könnyebb lenne a helyzetük, ha a földalatti minden megállójánál ki tudnának szállni. Schimmer Erzsébet sajtószóvivő azonban az InfoRádióban azt mondta: ez megoldhatatlan, ugyanis a XIX. században épített metróvonal nem mindenhol alkalmas ilyen fejlesztésre.

Hozzátette: a BKV-nak előbb-utóbb valóban meg kellene oldania az akadálymentesítést, ez azonban nem az egyes vonalakra vonatkozik. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével közösen üzemeltetnek egy taxiszolgálatot, ami háztól házig viszi a kerekes székeseket a fővárosban.

Kapcsolódó hang

Szalály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége munkatársa
 


Schimmer Erzsébet, a BKV Rt. szóvivõje
 


A címlapról ajánljuk