eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin

Gorka: nem kizárt, hogy politikai célt szolgál a merénylet híre

Gorka Sebestyén biztonságpolitikai szakértő nem tartja kizártnak, hogy a tervezett magyarországi merényletek hírének kormányzati kommunikálása politikai célt szolgálhat.

A miniszterelnökhöz csak a 101 százalékos biztonságú információk jutnak el. Épp ezért furcsa, hogy a kormányfő egy ilyen fontos kérdésben egy napon belül módosította nyilatkozatát - mondta az InfoRádióban Gorka Sebestyén

Gyurcsány Ferenc először azt mondta, hogy a pártok hétvégi nagygyűléseit fenyegetik a bombamerényletek, egy nap múlva azonban helyesbített, és azt nyilatkozta: a fenyegetés minden kampányrendezvényre vonatkozik.

A szakértő szerint felmerül a kérdés, hogyan juthatott az első, nem megalapozott információ a miniszterelnökhöz. Szerinte vagy szakmai hiba történt, vagy politikai motiváció áll az ügy mögött.

Hozzátette: az információk elsőként a Népszabadságban jelentek meg.

Véleménye szerint az újságról az utóbbi években többször is bebizonyosodott, hogy "gyártotta az információkat". Gorka Sebestyén ezért elképzelhetőnek tartja, hogy a média tudatosan vesz részt az ügyben.

Szlovákiában a jövő héten tárgyalják az ügyet

A szlovák parlament egyik magyar képviselője, Köteles László kezdeményezte, hogy a titkosszolgálatokat felügyelő bizottság vitassa meg a kérdést. A testület leghamarabb a jövő héten ülhet össze.

Köteles László az InfoRádióban azt mondta: bár a két ország között nincs titokvédelmi egyezmény, a titkosszolgálatok között minden bizonnyal érvényben van valamilyen megállapodás.

Ilyen esetekben információkat csak akkor lehet nyilvánosságra hozni, ha annak közlője ehhez hozzájárul - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc senkit nem beszél le a nagygyűlésekről

Gyurcsány Ferenc szerdán bejelentette: a hatóságok átdolgozták és kiegészítették a politikai nagygyűlések biztosítási tervét. Mint mondta: a szokásostól jelentősen eltérő biztonsági intézkedésekre nincsen szükség, de a közterületeken lényegesen több rendőr lesz.

A kormányfő ugyanakkor nem látja okát annak, hogy "bárkit is lebeszéljen" bármely párt kampányrendezvényén való részvételről.

Demeter: Gyurcsány államtitkot sértett

A kampányesemények elleni tervezett merényletekről szerzett értesülések államtitoknak minősülnek, a titokgazda a szlovák fél, az jóváhagyása nélkül a magyar miniszterelnök nem hozhatta volna nyilvánosságra az információkat - mondta az InfoRádiónak Demeter Ervin, a Nemzetbiztonsági Bizottság fideszes tagja.

A korábban a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszteri posztot betöltő politikus kijelentette: bár nem ismeri az ügy pontos körülményeit, de a miniszterelnök által nyilvánosságra hozott információk nagy valószínűséggel államtitoknak minősülnek.

Batiz András kormányszóvivő közölte: a titokgazda feloldott a titkosítást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×