eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Már kétmilliárdot vitt el a belvíz

Eddig 2,1 milliárd forintot fordított a belvízi károk megelőzésére és enyhítésére a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. Ezt a tárca vezetője közölte azután, hogy Ráckevén és a Balaton mellett tájékozódott a kialakult helyzetről.

Persányi Miklós elmondta: a minisztérium irányítása alá tartozó vízügyi igazgatóságok naponta csaknem 57 millió forintot költenek a károk enyhítésére.

A tárca vezetője hangsúlyozta: a minisztérium koordinálásával, 2 milliárd forint értékben közmunkaprogram indul, amely az ár- és belvízi károk megelőzését szolgálja. A programban mintegy 2.600 közmunkást foglalkoztatnak majd hét hónapon keresztül.

Belvíz

Jelenleg 242 ezer hektárt borít belvíz Magyarországon - mondta el az InfoRádióban Magyarics András, az Országos Műszaki Törzs műszaki ügyeletese.

Korábban Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: tegnap óta újabb öt embert kellett kitelepíteni a belvíz miatt.

Két embernek a Bács-Kiskun megyei Soltvadkerten, kettőnek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Négyesen, egynek pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán kellett elhagynia otthonát.

Hozzátette: 130 önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget, a legmagasabb, harmadfokú védekezést a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken és Kunszentmártonban, valamint a Csongrád megyei Domaszéken kellett elrendelni.

Árvíz

Az országban jelenleg 839 kilométer hosszú folyószakaszon van árvízvédelmi készültség; továbbra is harmadfokú a védekezés a Krasznán és a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.

Másod- illetve első fokú készültséget tartanak fenn a Zagyván, a Berettyón, valamint a Körösökön. A munkálatokban összesen 1300 ember vesz részt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×