eur:
394.32
usd:
355.85
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Dávid Ibolya: természetes az együttműködés az MSZP-vel és az SZDSZ-szel

Az MDF elnöke szerint nagyobb eséllyel valósulhatnak meg a reformok Magyarországon egy nagykoalíció létrejöttével, mint úgy, hogy az ellenzék megszavazza őket. Dávid Ibolya az InfoRádió Aréna című műsorában ugyanakkor hosszútávon károsnak vélte a nagykoalíciót. Azt mondtam pártja nem készül koalícióra, de számukra "természetes az együttműködés az MSZP-vel és az SZDSZ-szel". Hozzátette, ugyanakkor a Fidesz közelebb áll hozzájuk.

A Magyar Demokrata Fórum elnöke szerint az elmúlt egy-két ciklusban semmiféle kultúrája nem alakult ki annak, hogy az ellenzék együttműködjön a kormánypártokkal.
/>/>/>
/>/>/>Dávid Ibolya ezt csak úgy tudja elképzelni, hogy az ellenzék részesedik a hatalomból, ami már a nagykoalíció egyik  formája. A pártelnök azt mondta: bármelyik párt kerül ellenzékbe, kicsi az esélye annak, hogy a kétharmados törvényeket megszavazza.
/>/>/>
/>/>/>Az MDF vezetője úgy vélte: utoljára a 90-es években volt az ellenzék és a kormánypártok között olyan együttműködés Magyarországon, amelyben megszavaztak kétharmados törvényeket.
/>/>/>
/>/>/>Az uniós támogatás a tét
/>/>/>
/>/>/>Dávid Ibolya szerint ha Magyarország - mint jelenleg is - deficiteljárás alatt lesz az Európai Unióban, akkor egy euróval sem fog részesülni az uniós alapokból. A kisebbik ellenzéki párt vezetője azt mondta: a nagykoalíciónak több a hátránya, mint az előnye. A politikus az utóbbi között említette, hogy elindulhatnak fontos, eddig megrekedt folyamatok, mint amilyen a régiók kialakítása, vagy a közjogi csomagok elfogadása.
/>/>/>
/>/>/>Dávid Ibolya ugyanakkor úgy fogalmazott: "a nagykoalíció hatalmi tobzódáshoz vezethet, amire a két nagy párt hatalomgyakorlását látva van esély". A választások utáni helyzetről szólva az MDF elnöke úgy fogalmazott: a párt azt a társadalmi szerepet vállalná, hogy ellenzékben biztosítsa az alkotmányosságot, az átláthatóságot.
/>/>/>
/>/>/>A Fidesz közelebb áll hozzájuk
/>/>/>
/>/>/>A pártelnök úgy vélte: az MDF programja az egyedüli korszerű, konzervatív értékekre épülő elképzelés. A tervezet öt prioritást fogalmaz meg a gazdaságpolitika területén, az euró 2010-es bevezetését, Magyarország versenyképességének helyreállítását, a kis- és középvállalkozások megerősítését, az évi 4-6 milliárd euró külföldi befektetést és a gazdaság kifehérítését.
/>/>/>
/>/>/>Dávid Ibolya hangsúlyozta: az MDF nem koalícióra készül, de számukra "természetes az együttműködés az SZDSZ-szel és az MSZP-vel". A pártelnök ugyanakkor leszögezte, hogy a Fidesz közelebb áll hozzájuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 19:18
×
×
×
×