eur:
394.3
usd:
355.72
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Bokros Lajos növelné az állam bevételeit

Vajon rosszabbul élünk-e, mint négy éve? Erre a kérdésre keresték a választ a résztvevők azon a szakpolitikai konferencián, amit az SZDSZ szervezett "Hogyan élünk?" címmel.

A GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke szerint Magyarországon nem a gazdaság növekedésével van a probléma. Az ország a világ leglassabban fejlődő térségéhez, azaz az Európai Unióhoz tartozik. A közösség gazdasági növekedése pedig jóval elmarad az Egyesült Államoktól, vagy Kínától - közölte Vértes András.

A hazai 4,2 százalék közüli teljesítménybővülés ugyanakkor több mint 2 százalékkal magasabb, mint az unió átlaga.

Vértes András kijelentette: a 2001 és a 2003 közötti időszak megmutatta, hogy a belföldi keresetnöveléssel nem lehet élénkíteni a gazdaságot.

Mint mondta, a magyar gazdaság elsősorban a gépipar, a távközlés, a logisztika, a turizmus és a pénzügyi szolgáltatások terén erős, míg gyenge az állam teljesítőképessége, és aggasztó az 1997 óta tartó "reformképtelenség".

Bokros Lajos államháztartási reformot sürgetett

A konferencián Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter szintén az államháztartási reformokat sürgette. Szerinte azonban nemcsak a kiadásokat kell mérsékelni, hanem a bevételeket is növelni kell.

A Közép-európai Egyetem vezérigazgatója azt mondta: a szociálpolitikai intézkedéseket le kell választani az adórendszerről, meg kell szüntetni minden fogyasztói ártámogatást, az áfát pedig egységes, 20 százalékos szintre kell hozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 19:18
×
×
×
×