eur:
394.3
usd:
355.72
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

A titkosszolgálat ellenőrzi a vakcinagyártót

Nem foglalkozik a kormány a madárinfluenza elleni oltóanyagot gyártó Omninvest Kft. tulajdonosi hátterével, de a céggel való szerződéses kapcsolat a Nemzetbiztonsági Hivatal kontrollja alatt áll - nyilatkozta Rácz Jenő egészségügyi miniszter az InfoRádióban.

- Egyes hírek szerint egy ciprusi off-shore cég birtokolja a madárinfluenza elleni oltóanyagot gyártó Omninvest Kft. 98 százalékát. Mit lehet tudni a kft. tulajdonosi hátteréről?

- A cég rendelkezik az összes olyan engedéllyel, amely szükséges volt a magyarországi gyártás beindításához, éppen ezért nem foglalkozunk a kft. ilyen jellegű hátterével.

- Ön tudja, ki van a háttérben, hiszen mégiscsak többmilliárd forintról van szó?

- A milliárdok jelen pillanatban befelé jönnek az országba, mivel az Omninvest és a kormány között olyan megállapodások vannak, amelyek szerint a cég mindenkori bevételének tíz plusz négy százalékát az állam kapja.

- Hasonló beruházások esetén Nyugat-Európában általában tudják, milyen tulajdonú cég kap támogatást. Itt viszont ezt nem lehet tudni pontosan. Miért?

- Ez valóban egy kis cég, de ez a kis cég az utóbbi időben nagy biztonságot nyújtott az emberi influenza elleni oltóanyag gyártásában. Ezzel a vállalattal nem most kötöttük a szerződést, már több mint egy évtizedes a vele való szerződéses kapcsolat. Ez a szerződéses háttér a nemzetbiztonsági hivatal szoros kontrollja alatt áll, mert nemzetközi stratégiai szempontból is fontos ez a cég.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 19:18
×
×
×
×