eur:
392.38
usd:
365.69
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Nincs felelőse az elbaltázott felüljárónak

Felelős és kötbér nincs, többletköltség van a Balatoni úti felüljáró problémás rekonstrukciója miatt - tudta meg az InfoRádió. A fővárosnak 14 millió forintot kell fizetnie az acélszerkezet megerősítésére, a több mint 100 milliós pluszköltséget a kivitelező állja.

A most befejezett vizsgálat szerint senki sem felel a Balatoni úti felüljáró átadásának fél éves késése miatt - mondta az InfoRádiónak a főpolgármesteri hivatal alosztályvezetője.

Konyáry Zsófia közölte: a kötbértől elesik az önkormányzat, mert a kivitelezőnek csak abban az esetben kellett volna fizetnie, ha a végleges terv jóváhagyása után hibázik, a jóváhagyás azonban hónapokat késett az építkezés kezdetéhez képest.

A főváros a beruházásra eredetileg elkülönített összeget, 600 millió forintot költi a felüljáróra, plusz még 14 millió forintot az acélszerkezet megerősítéséhez szükséges anyagra - tette hozzá Konyáry Zsófia.

Korábban Vajda Pál főpolgármester-helyettes azt nyilatkozta: a fővárosnak nem kerül többletpénzébe a beruházás módosítása.

Jogilag rendben

Bíró József, a Központi Közlekedési Felügyelet igazgatóhelyettese az InfoRádiónak azt mondta: jogszerű, hogy a Balatoni úti felüljárót az építési engedély jóváhagyása előtt kezdték építeni.

Az eljárás egy kétlépcsős folyamat, részben a beruházások megkezdésének könnyítése miatt - tette hozzá.

Májusra elkészül

Mint arról az InfoRádió beszámolt, novemberben felül kellett vizsgálni a felüljáró rekonstrukcióját, mert kiderült, hogy a híd szerkezetét statikailag alulméretezték, a gyenge szerkezetre pedig veszélyes lett volna ráengedni a forgalmat.

Az új tervek szerinti, megerősített acélszerkezettel épülő híd fél éves csúszással, május 1-jén készül el.

A kivitelező Hídépítő Rt.-nek kötbért ugyan nem kell fizetnie, a módosítás miatti költségeket azonban állnia kell.

Hegedűs Csaba, a társaság mélyépítési igazgatója az InfoRádiónak elmondta: több mint 100 millió forintos többletköltségük származik a tervek módosításából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×