eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A fővárosi autólopások egyharmada lízingcsalás

A fővárosban bejelentett gépjármű-lopások 34 százalékáról később kiderül, hogy tulajdonképpen nem lopás történt, hanem lízingcsalás vagy hitelsértés - mondta a budapesti rendőr-főkapitány bűnügyi helyettese.

Tóth Gábor ezredes közölte: a rendőröknek korábban is volt olyan információjuk, hogy nem lopnak el annyi gépkocsit, mint amennyit a számok mutatnak, azaz a "lopott" gépkocsik jelentős része csalás vagy hitelsértés.

Hozzátette: elemezték a gépjármű-lopások számadatait, és ezekből kiderült: az ellopott járművek 43 százaléka tavaly adóssággal terhelt autóű volt, és viszonylag új korukban - olykor a vásárlást követő egy hónapon belül - tűntek el.

Az eltulajdonított gépkocsik 62 százalékának nem volt Cascója. Az összes tavaly ellopott gépkocsi értéke 11 milliárd forint.

Mint mondta, sikerült felderíteni olyan bűnözői csoportokat, akik "strómanok" - általában hajléktalanok - segítségével a minimális összeg, tíz százalék kifizetése után szereztek gépkocsikat, amelyeket aztán külföldre vittek, a "tulajdonos" pedig bejelentette az ellopásukat.

1994-ben 7.873 gépkocsit loptak el Budapesten, a csúcsév 1996 volt, amikor 11.951 járművet tulajdonítottak el. 1998-ban 10.735 járművet loptak el a fővárosban, majd ezt követően csökkenés indult meg. Tavaly 5.003 gépkocsi tűnt el Budapesten.

Hat legtöbb gépkocsit a III. kerületből lopták el, de sok ilyen bűncselekmény történt a XIII., a XIV., a XI., a IX. és a II. kerületben is. A rendőrök 438 ellopott autót találtak meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×