eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Titok marad a fertőzött szaloncukor gyártójának neve

A hatályos jogszabály kiegészítésére lenne szükség ahhoz, hogy nyilvánosságra hozhassák a kólibaktériummal fertőzött szaloncukor gyártójának a nevét - mondta az InfoRádióban az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese.

Takács Albert szerint sérti az állampolgári jogokat, hogy nem árulják el annak a cégnek a nevét, amely Karácsony előtt kólibaktériummal fertőzött szaloncukrot hozott forgalomba. Az állampolgári jogok ombudsmanjának általános helyettese hozzátette: ezt a törvényi szabályozás jelenleg nem teszi lehetővé.

Takács Albert az InfoRádiónak elmondta: a hatályos fogyasztóvédelmi jogszabályok szerint azonosító adatokat egy cégről akkor szabad közölni, ha olyan közegészségügyi kockázat merül föl a tevékenységével kapcsolatban, amely széles kört veszélyeztet.

A helyettes ombudsman közölte: a rendelkezésre álló információk alapján történt ugyan technológiai szabálytalanság a szaloncukor előállítása során, de nincs olyan kimutatható járványügyi, közegészségügyi kockázat, amely indokolná a cég nevének közzétételét. Hozzátette: ahhoz, hogy ezt akadálytalanul meg lehessen tenni, hiányzik a törvényhez egy kiegészítő jogszabálypótlás.

Takács Albert úgy vélte, hogy szükség lenne a kiegészítésre, mert a fogyasztónak egy gyártó hibájáról akkor is joga van értesülni, ha az közvetlenül nem veszélyezteti az egészségét.

Karácsony előtt Baranya megyében hoztak forgalomba mintegy 40 kilogramm kólibaktériummal fertőzött szaloncukrot. A megjelölés szerint kifejezetten gyermekeknek szánt édesség ügyében a főállatorvos országos vizsgálatot rendelt el, ám a vizsgálatok lezárulta után sem hozták nyilvánosságra a szaloncukrot gyártó cég nevét. A gyártó vállalatot 78 ezer forintra bírságolták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×