eur:
394.31
usd:
370.33
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Gyurcsány: "Nem dőlhetünk hátra"

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint bár megfelelő mennyiségű gáz érkezik Magyarországra, mégsem nyugodhat meg senki, hiszen az orosz-ukrán vita miatt még mindig nagy az ellátási kockázat. A kormányfő ezt azután mondta, hogy megbeszélést folytatott Kóka János gazdasági miniszterrel, Hernádi Zsolttal, a MOL Rt. elnök-vezérigazgatójával és az orosz nagykövettel. A miniszterelnök bejelentette, hogy javasolni fogja az osztrák uniós elnökségnek, hogy dolgozzanak ki közös európai beszerzés-politikát.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint bár helyreállt az orosz gázszállítás, mivel a kimaradás oka, azaz az orosz-ukrán gázvita még nem oldódott meg, továbbra is nagy az ellátási kockázat.

A kormányfő hangsúlyozta: ha jelentősen csökkenne a Magyarországra érkező gáz mennyisége, a lakosság és a közintézmények ellátása akkor is biztosított lenne.

Gyurcsány Ferenc rámutatott: az Európai Uniónak és Magyarországnak is lépéseket kell tennie a függőség csökkentéséért. A miniszterelnök úgy vélte, hogy a közösség egységes beszerzés-politikával, Magyarország pedig például újabb tározók építésével mérsékelheti a veszélyt.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: ez utóbbi drágítja a gázt, de el kell dönteni, hogy a magyar lakosság vállal-e pluszköltségeket a nagyobb biztonság érdekében.

A Mol Rt. elnök-vezérigazgatója azt mondta: nem szerencsés, hogy Magyarországon ennyire nagy arányban használják a gázt, hiszen a lakosság 90 százaléka gázzal fűt.

Hernádi Zsolt hozzátette: csak a negyedéves elszámolási ciklus végén derül ki, hogy az orosz Gazprom megszegte-e a szerződésben vállalt kötelezettségeit azzal, hogy az országba egy ideig jóval kevesebb gáz érkezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×