eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Márki-Zay Péter

Elemzők: a választói bizalmatlanság fordította a figyelmet Márki-Zay Péter felé

"Az elégedetlenek" nagy szavazói csoportja emelte fel az ellenzéki közös miniszterelnök-jelöltet. Ez pedig európai folyamat - vélekedtek elemzők az InfoRádió választási háttérműsorában.

Az ellenzéki pártok elnökei közül többen nem vettek részt a kampányzárón, ezt megfejtve Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója azt mondta, nem érdemes ebből messzemenő következtetéseket levonni, Márki-Zay Péter az eseményen "igen lelkesítő beszédet mondott".

Szerinte azt semmiképp nem lehet levonni következtetésként, hogy belső ellentétek vannak, de azzal a szembenézést nem lehet elkerülni, hogy a "nemzet" fogalmát újradefiniálják ezen a térfélen.

Hogy beül-e Márki-Zay Péter a parlamentbe az újraalakulás után, arról szintén az InfoRádióban Novák Zoltán, a központ kutatási igazgatója azt mondta, először is ki kell derülnie, hogy megnyeri-e egyéni választókerületét Hódmezővásárhely környékén.

"Politikán kívülről jött ember, tele van Európa ilyen típusú politikusokkal.

Ez egy általánosabb jelenség része" - magyarázta Márki-Zay Péter népszerűségét Csizmadia Ervin. Szerinte a választói bizalmatlanság fordította a figyelmet Márki-Zay Péter felé. "Ő a folyamat végén jelent meg. Hosszú keresési folyamat végtermékéről van szó" - magyarázta a folyamat másik oldalát.

Novák Zoltán szerint nem a jobb- vagy baloldaliak, hanem "az elégedetlenek" közül került ki azok tábora, akik felemelték a politikust. Ugyanakkor azt is elmondta, nagy támadási felületeket is lehet rajta látni.

"Megtalálták az ellenszerét

ennek a típusú karakternek" - tette hozzá.

Hihetetlenül sokat beszél, sokat mozog, furcsákat mond - jellemezte Márki-Zay Pétert Novák Zoltán mint "anti-establishment" jelöltet.

Csizmadia Ervin ezt kiegészítve úgy fogalmazott, a miniszterelnök-jelölt titka az is volt, hogy nagyon más akart lenni, mint a 12 éve kormányzó vezető. Integráló ideológiát nem akart megfogalmazni, személyében nem is találta alkalmasnak magát erre, beszédében inkább új stílust hozott, "hihetetlen kiszólásai vannak".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×