eur:
389
usd:
363.51
bux:
68141.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Voting box and election image,election
Nyitókép: krisanapong detraphiphat/Getty Images

Választási kisokos: minden szavazási tudnivaló itt, egy helyen

Április 3-án országgyűlési választás és népszavazás is lesz. Összeszedtünk minden tudnivalót, ki hol, hogyan és mikor szavazhat.

Hogyan zajlik a szavazás?

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, a választópolgárok két szavazólapot kapnak, külön szavazhatnak:

  • az egyéni választókerület képviselőjére – így 106 képviselői hely sorsa dől el.
  • országos pártlistára – így várhatóan 93 mandátum sorsa dől el.

A nemzetiségek kedvezményes mandátummal kerülhetnek az Országgyűlésbe. A nemzetiségi választók pártlistára nem, csak nemzetiségük listájára voksolhatnak, de ehhez március 18-ig kérvényezniük kellett a nemzetiségi névjegyzékbe vételüket.

A 2022-es országgyűlési választással egy időben népszavazásra is sor kerül, négy kérdésben szavazhatnak a magyar állampolgárok:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Mikor lehet szavazni?

Április 3-án reggel hat órától este hétig lesznek nyitva a szavazókörök, de aki az utolsó időpontig beáll a sorba, az akkor is leadhatja szavazatát, ha erre csak 19 óra után van lehetősége.

Kik szavazhatnak?

Minden nagykorú (vagyis 18. évet betöltött, vagy annak betöltése előtt házasságot kötött) magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy szavazzon az országgyűlési képviselők választásán. Nem rendelkezik választójoggal az, akit bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága vagy hiánya miatt a bíróság a választójogból kizárt.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a választásra jogosultak megoszlása:

  • választásra jogosultak aktuális száma: 8 215 802
  • lakóhelyük szerinti szavazókörben névjegyzékbe vettek száma: 7 536 471
  • más belföldi szavazókörbe átjelentkezettek száma: 157 718
  • külképviseleti névjegyzékbe vettek száma: 65 484
  • a levélben szavazásra jogosultak száma: 456 129
  • pártlistára szavazó választópolgárok száma: 8 175 056
  • nemzetiségi listára szavazó választópolgárok száma: 40 746

Hol lehet szavazni?

A választáson mindenki elsődlegesen a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat. Itt lehet kikeresni, hogy hová kell menni szavazni. Lehetőség van az állandó lakcímtől eltérő helyen is voksolni, sőt akár lakásra is kérhető mozgóurna.

Aki március 25-ig kérelmezte, az ország bármely, általa választott településén szavazhat. Az átjelentkezők a választott településen is az eredeti lakcímük szerinti egyéni képviselőjelöltekre szavazhatnak. Minden településen (budapesti kerületben) csak egyetlen szavazókört jelölnek ki az átjelentkezéssel szavazók részére.

Ugyaneddig kellett kérnie a külképviseleti névjegyzékbe vételét annak, aki szavazatát a külföldi magyar nagykövetségek, konzulátusok valamelyikén kívánja leadni. Április 3-án a külföldön tartozkodó magyar állampolgárok Magyarország nagykövetségein és főkunzulátusain szavazhatnak, összesen 146 helyen lehet szavazni.

Külhoni magyar állampolgárként választási regisztráció után lehet szavazni a megküldött szavazási levélcsomagban leírtak szerint. A szavazatot tartalmazó borítékot vagy a szavazás befejezéséig eljuttatja a külképviseletekre, vagy a magyarországi szavazásra rendelkezésre álló időszakban eljuttatja bármelyik országgyűlési egyéni választókerületi választási irodába, vagy pedig levélben a Nemzeti Választási Irodához, ebben az esetben a szavazatnak április 3-án 19 óráig meg kell érkeznie. Az a magyar állampolgár, aki nem rendelkezik magyarországi lakcímmel, csak a pártlistákra szavazhat.

Milyen dokumentumokat kell vinni a szavazáshoz?

A választáson történő részvételhez olyan okmány szükséges, amellyel igazolni lehet a személyazonosságot, a lakcímet és személyi azonosítót, ez lehet személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engendély, valamint lakcímkártya.

Egy a pandémia miatt hozott kormányrendelet értelmében valamennyi, 2020. március 11. napján vagy azt követően 2022. május 31. napjáig lejárt vagy lejáró személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél 2022. június 30. napjáig érvényes.

Kire lehet szavazni?

Az országgyűlési képviselők választásán a szavazólapon szereplő egyéni választókerületi képviselőjelöltre, valamint országos párt- vagy nemzetiségi listára lehet szavazni.

Az országos népszavazáson az „igen” vagy „nem” lehetőségek közül választva lehet voksolni.

Hogyan lehet szavazni?

Érvényesen szavazni csak a hivatalos, a számlálóbizottság által lepecsételt szavazólapon lehet, a szavazólapon szereplő jelöltre és listára.

A felsorolt jelöltek, listák közül csak egyet lehet választani, több választás esetén a szavazat érvénytelen lesz.

Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet.

A szavazólapot a kitöltést követően borítékba kell helyezni, és a borítékot a szavazóurnába kell dobni. A szavazólap borítékba tétele belföldi szavazásnál – az átjelentkezés kivételével – nem kötelező. Átjelentkezéssel és külképviseleten szavazó választópolgár a szavazólapot a kitöltést követően zöld borítékba helyezi és lezárja, s ezt követően az urnába dobja. Csak a lezárt borítékban elhelyezett szavazólap érvényes.

Van-e lehetőség rontás esetén a szavazólap kicserélésére?

Ha a választópolgár a szavazólap urnába dobása előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, a rontott szavazólapot a szavazatszámláló bizottság bevonja, egy külön e célra szolgáló borítékba helyezi, és a rontott szavazólap helyett új szavazólapot ad ki. Egy választópolgár rontás miatt csak egyszer kérhet új szavazólapot.

Kötelező-e minden átvett szavazólapon voksolni?

Nem, bármelyik szavazólapot figyelmen kívül hagyhatja, illetve bármelyik szavazólapon szavazhat érvénytelenül.

Hogyan szavazhatnak a fogyatékossággal élők?

Braille-írással ellátott szavazósablont lehet használni a szavazóhelyiségben és a mozgóurnás szavazás során, de ezt március 25-ig kellett a szavazópolgárnak kérnie, míg az akadálymentes szavazóhelyiség alkalmazására vonatkozó kérelmet március 30-ig lehetett benyújtani.

A szavazás napján 12 óráig lehet kérni mozgóurnát. A kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt gátolt választópolgár nyújthatja be. Aki mozgóurnát kért, a szavazókörben személyesen nem szavazhat. Mozgóurna igénylése esetében a szavazás napján a szavazatszámláló bizottság két tagja keresi fel a jelentkezőt.

A szavazáskor, a szavazólap kitöltésében segíthet egy a szavazópolgár által választott segítő, vagy ha ilyen személy nincs jelen, akkor a szavazatszámláló bizottság két tagja.

Hogyan szavazhatnak a hajléktalanok?

Ha a hajléktalan települési szintű lakcímmel rendelkezik, akkor az adott település kijelölt szavazókörében adhatja le a szavazatát. Ha települési szintű lakcímmel sem rendelkezik, vagy a lakcímnyilvántartásban fiktív jelzéssel szerepel a lakcíme, akkor – a Nemzeti Választási Irodától vagy bármely helyi választási irodától – kérnie kellett a központi névjegyzékbe történő felvételét.

Van-e kampánycsend?

A választási kampányidőszak a szavazás napját megelőző 50. naptól a szavazás napján a szavazás befejezéséig, azaz április 3-án 19 óráig tart. Nincs kampánycsend, de a szavazás napján:

  • nem lehet választási gyűlést tartani.
  • nem folytatható kampánytevékenység a szavazóhelyiségben, valamint a szavazóhelyiséget magában foglaló épületben.
  • a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül (közterületen) tilos mindenféle kampánytevékenységet folytatni.
  • mozgóurna igénylésére és a szavazóhelyiséghez történő szállításra nyilvános felhívás nem tehető közzé, szavazóhelyiséghez autóbuszos személyszállítás nem végezhető.
  • televízióban és rádióban politikai reklámot nem lehet közzétenni.
  • a közvélemény-kutatást végző személy abba az épületbe, amelyben a szavazóhelyiség van, nem léphet be, a választópolgárokat semmilyen módon nem zaklathatja, és csak az épületből kilépőket kérdezheti meg. Az ilyen módon készített közvélemény-kutatás eredményét (exit poll) is csak a szavazás befejezése után szabad nyilvánosságra hozni.

Mikor lesz eredmény?

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) várhatóan már a választás éjszakáján előzetes eredményt közöl, de a választás jogi eredményét csak a külföldön leadott és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg: az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 9-én, a választás országos eredményét pedig legkésőbb április 22-én.

Mikor lesz új parlament?

Az új Országgyűlésnek legkésőbb május 3-ig kell megalakulnia. Az ülést a köztársasági elnök hívja össze, a miniszterelnököt a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés – tagjai többségének szavazatával – választja. A miniszterelnök megválasztásáról, továbbá a kormány programjának elfogadásáról az Országgyűlés egyszerre határoz.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×