eur:
404.41
usd:
373.87
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Egy lakó a tűzhely gázrózsáját gyújtja meg budapesti lakásában.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Össztűz zúdult az egészségkárosító gáztűzhelyekre, de van egy kis bökkenő

Több európai hal meg évente a gáztűzhelyek állítólagos szennyezése miatt, mint autóbalesetekben – állítják spanyol kutatók, akik uniós és brit halálozási adatokat vetettek össze a nitrogén-dioxid-szennyezés hatásaival. A kutatást egy klímavédelmi szervezet támogatta.

A gáztűzhelyről a főzés közben felszabaduló szennyező anyagok évente negyvenezer európai halálát okozzák – állítják tanulmányukban az 1991-es alapítású I. Jakab Spanyolországi Egyetem kutatói. A tudósok szerint a gáztűzhelyek szív- és tüdőbetegségekhez kötött káros anyagokat bocsátanak ki.

„A közvélemény nincs tisztában a veszéllyel, hogy ezek a háztartási eszközök átlagban két évvel rövidítik meg az ember életét” – ezt már a „klímakatasztrófát” cikkében tényként kezelő The Guardian című brit lap teszi hozzá.

A gáztűzhelyekből főzés közben és használaton kívül szivárgó nitrogén-dioxidot kutatások már évtizedek óta összefüggésbe hozzák a gyerekkori asztmával és tüdőbetegségekkel, bár a tudomány határozott különbséget tesz az „összefügg” és az „okoz” szavak között. Az összefüggést az Amerikai Orvosi Szövetség 2022-ben hivatalosan is elismerte, és egyes amerikai szervezetek elkezdték követelni, hogy a szövetségi hatóságok szigorúan lépjenek fel. Közben az ajánlások között szerepel, hogy a legtöbb egészségkárosító hatás leszorítható a jobb szellőztetéssel.

Az európai kutatás tehát nem valamiféle áttörés. Viszont a spanyol tudósok azt állítják, hogy első ízben térképezték fel a háztartási eszközzel összefüggő beltéri nitrogén-dioxid-koncentrációt és hogy ezek a szintek a vizsgált országok több mint a felében meghaladják az Egészségügyi Világszervezet által 2021-ben javasolt határértéket.

Ami viszont egyesekben bizonyosfajta szkepszist kelthet: a kutatást az Európai Klíma Alapítvány nevű, magát függetlennek mondó civil szervezet támogatta. A gáztűzhelyeket és gázkazánokat már bírálták azért, mert fosszilis energiát felhasználva hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. Mindezek alapján úgy tűnik,

mintha az aktivisták a gáztűzhelyek egészségügyi hatásait kutató tudományt akarják felhasználni a klímakampányhoz.

Ugyanakkor a metán- és propántűzhelyek egészségügyi kockázatait tűnik alátámasztani egy további idei amerikai kutatás, amelyet májusban publikáltak. Eszerint évente akár 19 ezer amerikai halálához járulhatnak hozzá az ilyen háztartási eszközök.

Európában az unió nemrég rendelkezett a kültéri légminőség szabályozásáról, de még nem léptetett életbe szabványokat a beltéri légminőséggel kapcsolatban. Az Európai Közegészségügyi Szövetség most erre sürgeti a döntéshozókat. A kutatás után nem meglepő módon arra is, hogy

fokozatosan vezessék ki a gáztűzhelyeket.

Ehhez emissziós határértékek bevezetését, az elektromos tűzhelyekre való átállás anyagi támogatását és a gáztűzhelyek veszélyére felhívó, kötelező címkék bevezetését sürgetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×