eur:
393.24
usd:
355.79
bux:
72327.59
2024. szeptember 4. szerda Rozália
okostelefon mobiltelefon
Nyitókép: Pixabay

Új tolvajtechnika: az utcán sétálók kezéből rántják ki az okostelefont

A brit kormány a mobilszolgáltatók segítségét kéri az egyre gyakoribb utcai telefonrablások miatt. A statisztika szerint egy év alatt duplájára ugrott az ilyen esetek száma Angliában és Walesben.

Csak márciusig 78 ezer olyan utcai lopást és rablást regisztráltak a brit hatóságok, amelyek során erőszakkal, vagy fenyegetéssel elragadták emberek mobiltelefonját, pénztárcáját vagy táskáját. Az egy évvel korábbi adat ennek kevesebb, mint a fele, 31 ezer volt – írta a BBC.

Ennek nyomán a brit kormány azt akarja elérni, hogy

bármely ellopott vagy elrabolt telefont véglegesen hatástalanítani lehessen, hogy ne tudják azokat eladni a feketepiacon és külföldön.

A rendőrségnek pedig kiadták, hogy részletesebb statisztikát vezessen arról, kik lopnak telefont és hová kerülnek az eszközök.

A brit kormány szerint a használt mobilok iránti, Nagy-Britanniában és külföldön is megugrott kereslet az egyik oka az ilyen bűncselekmények elszaporodásának. A belügyminisztérium ezért találkozóra hívta meg a techcégeket és mobilgyártókat, és olyan fejlesztéseket akar tőlük látni, amelyek megfékezhetik az illegális telefonkereskedelmet. Valószínűleg olyan innovációról lehet szó, amellyel az Android telefonokat és az iPhone-okat is a meglévő módszereknél gyorsabban tudja egy másik eszközről törölni vagy blokkolni a tulajdonosa.

Ez most csak több lépéssel oldható meg, az iPhone-on pedig azt is külön be kell állítani, hogy a zárt képernyőről se lehessen bekapcsolni a repülőgép üzemmódot, amivel a tolvaj meg tudja akadályozni, hogy a tulajdonos megnézze a térképen, hol van az eszköze.

További opció felhívni a szolgáltatót, végigvárni, amíg az ember sorra kerül, és megadni a 15-számjegyű és kevés felhasználó által számon tartott, úgynevezett IMEI-kódot – amit ráadásul vagy maga a telefon tudna megmondani, vagy a dobozán van, ha az még megvan. Android telefonok esetében a Google-fiók is lementi, de egyébként maga a szolgáltató is.

„A mobilcégeknek biztosítaniuk kell, hogy a lopott telefonokat gyorsan, könnyen és véglegesen blokkolni lehessen, ahelyett, hogy újra regisztrálják azokat és így a használt piacra kerülhetnek” – mondta Diana Johnson brit belügyi államtitkár.

Egy másik, a mobil és egyéb utcai lopásokhoz és rablásokhoz kötődő gond az, hogy a briteknél szinte alig indulnak büntető eljárások. A statisztika szerint a 78 ezer ilyen eset 0,8 százalékában történt ez meg márciusig, miközben az esetek 82 százalékban a gyanúsítottnak sem bukkant a nyomára a rendőrség.

A Google az Android 10-es operációs rendszert használó telefonokra közben bevezet egy új szolgáltatást, a Lopást Detektáló Lezárást. Ezt egy MI-algoritmus hajtja, amely az eszköz mozgása alapján dönti el, hogy épp ellopták-e a telefont, és ha úgy értékeli, hogy igen, akkor blokkolja a készüléket. Persze felmerül a kérdés: vajon bekapcsol-e például akkor, ha egy veszekedő partner rántja ki a mobilt a másik kezéből?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Esnek az európai tőzsdék

Esnek az európai tőzsdék

Tegnap jelentős mínuszban zártak az amerikai tőzsdék. Az esést a Nasdaq vezette több mint 3 százalékos eséssel, ami elsősorban az Nvidia közel 10 százalékos esésének tudható be. Emellett az is figyelemre méltó, hogy a befektetői félelemindexnek nevezett VIX-index több mint 38 százalékot ugrott meg, miután ismét előtérbe kerültek a növekedéssel kapcsolatos aggodalmak. Ezt követően nagyobb mínuszokat láthattunk ma reggel az ázsiai tőzsdéken is, a japán Nikkei közel 4 százalékot esett, ezt követően pedig az európai tőzsdék is mínuszban vannak. A hangulat azt követően kezdett romlani kedden, hogy a Bank of Japan kormányzója benyújtott egy dokumentumot, amely szerint a központi bank folytatja a kamatemelést, emellett ráadásul a félvezető iparból érkező gyenge számok is aggasztják a befektetőket. Utóbbi eredményeként tegnap nem csak az Nvidia, de más chipgyártók, köztük az AMD és az Intel is jelentős mínuszban zárták a napot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×