eur:
395.79
usd:
368.81
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
A szlovák zászlót lengeti egy férfi a Robert Fico szlovák miniszterelnököt ápoló besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház előtt 2024. május 16-án. Fico állapota stabil, de továbbra is nagyon súlyos, miután az előző nap Nyitrabányán több lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Részletek derültek ki - Akár az év végéig is eltarthat, míg felépül Robert Fico

A május 15-én fegyveres merényletben súlyosan megsérült Robert Fico szlovák miniszterelnök felépülése akár az év végéig is eltarthat, nyilatkozta a kormányfő állapotáról a hétvégén egyik párttársa. A szlovák belügyminiszter közben bejelentette, ha beigazolódik, hogy a miniszterelnök testőrei hibáztak, kész vállalni a felelősséget.

Szlovákiában a hétvégi politikai vitaműsorok fő témája Robert Fico kormányfő egészségi állapota és a politikai helyzet további alakulása volt. Ján Richter, az előző Fico-kormány munkaügyi minisztere a közmédia vasárnapi vitaműsorában elmondta, nemrégiben beszélt a miniszterelnökkel telefonon. Hozzátette: véleménye szerint Robert Fico év végére már felépülhet, ami azt jelenti, hogy addigra befejeződhet a rehabilitációja. „Az állapota még mindig nagyon súlyos. Abban kell reménykedni, hogy nem jön közbe valami váratlan” – közölte Ján Richter. A kormánypárti politikus kiemelte, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Fico sérülései rendkívül súlyosak, ezért úgy véli, felelőtlenség a gyors visszatérésére számítani.

Közben a besztercebányai Roosevelt kórház – ahol a merénylet elkövetése óta kezelik a kormányfőt – vasárnap kora délután kiadott egy hivatalos közleményt a miniszterelnök állapotáról. Azt írták, Robert Fico egészségi állapota megfelel a várakozásoknak, hétfőn ellenőrző vizsgálatokon vesz részt. További részletekről vasárnap nem számoltak be, egy nappal korábban, vagyis szombaton viszont annyit mondtak, hogy a kezelőorvosok konzíliuma után kijelenthető, hogy Robert Fico állapota javult. A szlovák kormányfőt május 15-én lőtte meg egy 71 éves férfi a nyitrabányai kihelyezett kormányülés után. A merénylet elkövetéséért 25 évnyi vagy életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélheti a bíróság.

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter a közrádió vendégeként közölte, hogy a lábadozó kormányfőt tájékoztatták az országban zajló eseményekről. Arra vonatkozóan, hogy a miniszterelnök mikor térhet vissza a munkához, nincs információja, de hozzátette, hogy Robert Ficónak most mindenekelőtt pihenésre van szüksége. A belügyi tárca vezetőjét a személyes felelősségvállalásról is kérdezték. Azt mondta, kész vállalni a felelősséget, ha a támadás kivizsgálása során kiderül, hogy a testőrök hibáztak. Nem zárta ki, hogy amennyiben a miniszterelnök ellen elkövetett merényletet terrorista bűncselekménnyé minősítik át, akkor a terrorizmus elleni intézkedések szintjét növelhetik Szlovákiában. A jövőbeni biztonsági intézkedésekre utalva kijelentette, hogy a minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy a három legfőbb közjogi méltóságnak minél hamarabb védett lakást biztosítson.

Zuzana Čaputová hamarosan leköszönő köztársasági elnök szerint fontos lesz, hogyan fogja kezelni a helyzetet a miniszterelnök a támadás után.

Az államfő azt szeretné, hogy a szlovák társadalom és a teljes politikai spektrum a nyugalom és a béke felé haladjon. Elmondta, továbbra is érvényes a parlamenti politikai pártok kerekasztal-találkozójára tett ajánlat, és tiszteletben tartja, hogy egyes pártok az eredetileg múlt hétre tervezett helyett egy későbbi időpontot részesítenek előnyben. Az államfő a politikai életben békülési törekvést érzékel, ennek jelének tartja a parlamentben egyhangúlag elfogadott határozatot is, amely elítélte a Robert Fico miniszterelnök elleni támadást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×