eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Szlovák zászlót tart a kezében egy férfi a besztercebányai F. D. Roosevelt Kórház előtt 2024. május 16-án. Az egészségügyi intézményben ápolják Robert Fico miniszterelnököt, akit lőfegyveres támadás ért május 15-én a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett kormányülés után. Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes közlése szerint a szlovák miniszterelnököt négy lövedék találta el, és bár az állapotát sikerült stabilizálni, még nincs túl az életveszélyen. A merénylet elkövetőjét, egy 71 éves lévai férfit a helyszínen azonnal őrizetbe vette a rendőrség.
Nyitókép: MTI/AP/Erdős Dénes

A merénylet árnyékában: kiderült, ki nyerné most az EP-választást Szlovákiában

Robert Fico szlovák miniszterelnök pártja, a Smer nyerné a Szlovákiában június 8-ára kiírt európai parlamenti választásokat az Ipsos szerint. A felmérés már a miniszterelnök ellen május 15-én elkövetett merénylet után adott válaszokat is tartalmazza. A Magyar Szövetség 4,8 százalékos eredménnyel nem tudna képviselőt juttatni Brüsszelbe.

Az Ipsos ügynökség a Denník N napilap felkérésére végezte el az európai parlamenti választásokat megelőző legfrissebb közvélemény-kutatását, melyből kiderül, hogy a voksolás után a Robert Fico szlovák miniszterelnök vezette Smer győzedelmeskedne. Robert Fico ellen május 15-én, szerdán követtek el fegyveres merényletet Nyitrabányán, a választási felmérés pedig május 14. és 21. között zajlott. Az adatok mintegy egyharmadát a támadás előtt, a kétharmadát pedig már a merénylet után gyűjtötték össze az Ipsos kérdezőbiztosai. Így tehát

ez az első olyan, nagy ügynökségek egyike által készített felmérés, amely betekintést nyújt a Szlovákiában jelenleg uralkodó közhangulatba a merénylet után.

A felmérésben megkérdezettek szerint a június 8-i európai parlamenti választásokat a legnagyobb kormánypárt, a Smer a leadott szavazatok 24,4 százalékával nyerné, de nem sokkal marad le tőle a legerősebb ellenzéki erőt képviselő Progresszív Szlovákia. Michal Šimečka pártjára a válaszadók 23,5 százaléka szavazna. A második és a harmadik párt támogatottsága között már markánsabb különbség mutatkozik. Az erőviszonyok tekintetében a kormánykoalíció második pártjának számító Hlas ugyanis 10,3 százalékkal lenne a harmadik. Ez lényegesen gyengébb eredmény, mint amit a korábbi parlamenti választási felmérések mutattak.

Az Európai Parlamentbe bejutna még a szélsőjobboldali Republika is. Őket a megkérdezettek 9 százaléka választaná. További három párt – a Kereszténydemokrata Mozgalom, a Szabadság és Szolidaritás, valamint a Slovensko mozgalom – lenne képes megugrani a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Az EP választáson induló egyedüli magyar párt,

a Magyar Szövetség pártja mindössze 2 tizeddel lemaradva, vagyis 4,8 százalékos eredménnyel maradna a vonal alatt az Ipsos felmérése szerint.

A tavaly szeptemberi parlamenti választásokat illető felmérésben leginkább a Smer javított és a Hlas rontott. Robert Fico pártja márciustól májusig 21,6 százalékról 25 százalékra tornázta fel magát. A Hlas támogatottsága időközben 16,3 százalékról 14 százalékra csökkent. A fő magyarázat erre az lehet, hogy Peter Pellegrini pártelnököt időközben megválasztották köztársasági elnöknek és júniustól elbúcsúzik a pártpolitikától.

Az európai parlamenti választási listán csak néhány párt indított ismertebb politikusokat, néha még minisztereket és volt miniszterelnököket is. Más pártok, például a Hlas nem tett ismertebb embereket a listára. A Magyar Szövetség listáját Berényi József, a párt elődpártjának, az MKP-nak korábbi elnöke, jelenleg Nagyszombat megye elnökhelyettese vezeti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Semmelweis
Ez a legjobb magyar játékfilm

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett a Veszprémben rendezett MOZ.GO filmfesztiválon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Háromnapos egyoldalú tűzszünetet hirdettek a pakisztáni tálibok

Háromnapos egyoldalú tűzszünetet hirdettek a pakisztáni tálibok

Háromnapos egyoldalú tűzszünetet hirdetett vasárnap a Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) nevű iszlamista milícia Pakisztánban a muszlim áldozati ünnep, az Eid al-Adha alkalmából. EZ lehetővé teszi a muszlim hívőknek, hogy zavartalanul részt vehessenek a mecsetekben és nyílt tereket tartott ünnepi imádságokban, anélkül, hogy a szélsőségesek támadásaitól kellene tartaniuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×