eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
A szlovák zászlót lengeti egy férfi a Robert Fico szlovák miniszterelnököt ápoló besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház előtt 2024. május 16-án. Fico állapota stabil, de továbbra is nagyon súlyos, miután az előző nap Nyitrabányán több lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

A Robert Fico miniszterelnök egészségügyi állapotát illetően nagy változás nincs a merényletet követő kórházi ellátás óta, továbbra is az van érvényben, amit csütörtök délután a sajtó közölt: állapota még mindig életveszélyesnek mondható, bár az orvoscsoport stabilizálta Robert Fico miniszterelnök állapotát, de még mindig nagyon súlyosnak minősíthető. Újabb műtétet nem végeztek rajta, de egyelőre nem tudni, a későbbiekben erre sor kerül-e.

Ami biztos, Szlovákia legjobb orvosai dolgoznak most a besztercebányai Roosevelt Kórházban, ők felügyelik Robert Ficót.

Az is kérdéses még, hogy átszállítják-e majd őt Pozsonyba, hogy közelebb legyen a saját otthonához és szeretteihez. A kórház igazgatója közlése szerint hétfőn ül össze egy konzílium, amely döntést hoz majd ebben az ügyben, és megkérdezik magát a kormányfőt is, hiszen

eszméleténél van, képes a kommunikációra;

noha nagyon fáradt és kimerült, de meg tudják vele beszélni ezt a kérdést.

Az ország Biztonsági Tanácsa közben döntött: megerősítik a parlamenti képviselők és közjogi méltóságok védelmét és az ellenzéki politikusok védelmét is. Az iskoláknál, a Parlament épülete környékén, illetve az egyes szerkesztőségeknél is fokozzák a rendőri jelenlétet, hiszen az elmúlt napokban megnőtt a „hibrid fenyegetések száma”, ami azt jelenti, hogy a merénylet kapcsán nagyon feszült a hangulat Szlovákiában, az interneten olvasható hozzászólások, kommentek is eszkalálódnak, és nagyon sokan tartanak attól, hogy újabb merényletet vagy támadást követnek el politikusok ellen, ezt pedig igyekeznek megakadályozni.

A merénylet óta fenyegetést kapott:

  • Braniszlav Becík, a kormánypárti Hlas Nyitra megyei elnöke, európai parlamenti listavezető,
  • Richard Glück smeres politikus,
  • Donald Tusk lengyel miniszterelnök és
  • Alexander De Croo belga miniszterelnök.

A Robert Ficót ért merénylet után egyébként a Biztonsági Tanács nem hirdetett ki rendkívüli helyzetet Szlovákiában, Robert Kalinák védelmi miniszter elmondta, hogy

nem szerettek volna korlátozásokat bevezetni, helyette inkább a társadalom megnyugtatására összpontosítanak.

A rendőrség nem hozta nyilvánosságra, hogy a Robert Fico elleni merénylővel szemben vizsgálati fogságba való helyezésre irányuló büntetőeljárást kezdeményez-e, csak annyit jelentett be a sajtótájékoztatón, hogy a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási hírzárlatot rendelt el az ügyben.

Az országos rendőr-főkapitány azt közölte, nyilvántartásba veszik a politikusok elleni fenyegetéseket, és pártállástól függetlenül védelmet biztosítanak a parlamenti képviselőknek. Cáfolta viszont azokat az információkat, amely szerint a támadó élettársa egy ukrán nő volt, aki mellett radikalizálódott az idős férfi.

Arról, hogy a kormányfő védelme hibázott, és felelősséget vállalhat-e a történtekért akár a belügyminiszter is, az hangzott el a kormány részéről, hogy a belügyér „nincs odaszögezve a székéhez”, bár a biztonsági szakértők véleménye nem egységes a támadás megítélésében.

Egy szó, mint száz, igyekszik minden politikus pártállástól függetlenül, legyen akár kormánypárti, akár ellenzéki, nyugalomra inteni a társadalmat. Ennek kapcsán pedig Peter Pellegrini megválasztott államfő felszólította Szlovákia pártjait, hogy függesszék fel az EP-választási kampányukat, és a Smer, valamint a Hlas, tehát a két kormánypárt ezt már meg is tette, az ellenzéki Progresszív Szlovákia pedig „száz napos békére” szólított fel, vagyis hogy ez alatt a száz nap alatt tartózkodjanak a politikusok, illetve a pártok az egymás elleni támadástól.

Hétvégén viszont vitaműsorok szoktak lenni a tévében és másutt. Ennek kapcsán a belügyminiszter arra kérte a sajtót, hogy úgy szerkesszék a politikai összecsapásokat, hogy „ne fajuljanak el”. A rendőrség pedig azt kérte a közösségi média felügyelőitől, irányítóitól, hogy ne tegyék lehetővé a megjelenő cikkek és hírek alatti kommentelést, ezzel is csökkentve a feszültséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Lendületben az orosz támadás a Donbaszban, menekül az orosz flotta maradványa Szevasztopolból - Háborús híreink szombaton

Lendületben az orosz támadás a Donbaszban, menekül az orosz flotta maradványa Szevasztopolból - Háborús híreink szombaton

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken négypontos béketervet vázolt fel, melyben a béke feltételéül szabta Ukrajnának, hogy vonuljon ki abból a négy megyéből, amit Oroszország az orosz jog szerint annektált, az ukrán fél ezt azonnal elutasította. A NATO szárazföldi parancsnoki egységet telepít Finnországba. Egyre kisebb a Krím-félszigeten található Szevasztopol kikötői forgalma, a Donbaszban sikerekkel folytatódik az orosz támadás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×