eur:
387.4
usd:
357.22
bux:
68272.62
2024. május 23. csütörtök Dezső
Nyitókép: Forrás: Unsplash

Fura módon gyengül Szlovákia az ukrajnai háború miatt

A Szlovák Jégkorongszövetség Végrehajtó Bizottsága arról döntött, hogy az orosz jégkorong-bajnokságban, a KHL-ben szereplő szlovák játékosok nem lesznek ott a válogatottban a hamarosan kezdődő csehországi A-csoportos jégkorong-világbajnokságon.

A bizottság a döntést azzal indokolta, hogy az Oroszországban játszó szlovák válogatott sportolók különféle okokból nem elérhetők. Miroslav Šatan, a Szlovák Jégkorongszövetség elnöke elmondta, tudják, hogy senki nem örül ennek, de erre a döntésre jutottak. Miroslav Šatan elismerte, hogy Szlovákiában a tavalyi parlamenti választás utáni időszakban még érzékenyebb ez a téma, amely megosztja a társadalmat. Kitért arra is, hogy az orosz hokiligában, a KHL-ben szereplő szlovák játékosok többsége sérült, vagy személyes okok miatt nem tud csatlakozni a kerethez, és tekintettel arra, hogy milyen körülmények vártak volna rájuk, úgy döntöttek, hogy kimaradnak a vébére készülő válogatottból.

Az amerikai bajnokságban szereplő 11 szlovák játékos közül 8 erősítheti a szlovák válogatottat.

A többiek különféle okok miatt távol maradnak a csehországi vébétől.

Több szakértő szerint azonban hiányozni fognak az orosz csapatokban játszó sportolók a keretből. Július Šupler, a válogatott korábbi edzője kijelentette, hogy nem ért egyet a döntéssel. „Amikor a közelmúltban az amerikaiak hajtottak végre támadásokat bárki ellen, senki semmit nem tiltott nekik. Ebből a szempontból szomorú, hogy nem engedik meg az orosz bajnokságban játszó szlovákoknak, hogy induljanak a világbajnokságon” – nyilatkozta a szakember, hozzátéve, hogy a játékosok hiánya meglátszik majd a válogatott szereplésén.

Ján Laco egykori válogatott kapus szerint sem elég széles a keret ahhoz, hogy szelektálják a játékosokat, de megjegyezte, hogy a korábbi években is sikerült kevésbé ismert nevekkel feltölteni a játékoskeretet és a KHL-es hokisok nélkül is versenyképes volt a válogatott.

Szlovákia Európai Parlamenti képviselői korábban felszólították a szövetséget, hogy a Nemzetközi Jégkorong Szövetség lépései szerint járjanak el. Megjegyezték, hogy nemcsak a sportteljesítmény szempontjából, hanem az olimpiai békeszellemen nyugvó fair play értékeit képviselve is remekel a válogatott. Peter Pellegrini szlovák államfő a játékosok kiválasztása kapcsán még februárban beszélt arról, hogy nem szabadna keverni a politikát és a sportot. Akkor felszólította a hokiszövetséget, hogy számoljon az Oroszországban játszó sportolókkal.

A 2024-es jégkorong világbajnokságot május 10. és 26. között rendezik meg. Kilenc év után ismét Csehország ad otthont a sportünnepnek. 16 ország – köztük Csehország és Szlovákia – válogatottja Prágában és Ostraván játssza majd a mérkőzéseket.

Címlapról ajánljuk

Gulyás Gergely: Dobrev Klára követhetett el bűncselekményt, nem Sulyok Tamás

Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik - mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő egyebek között beszélt Magyar Péter szerepléséről, az orosz hackertámadásról, a napelemeseket érintő ügyekről. Kiderült az is, hogy napi hatmillió forintra büntette az Európai Bíróság Magyarországot az úgynevezett jogi határzár miatt
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.23. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Az EU-s autóipar létkérdése miatt muszáj gáncsolnia az Európai Bizottságnak

Az EU-s autóipar létkérdése miatt muszáj gáncsolnia az Európai Bizottságnak

Az Európai Bizottság vagy megfékezi a kínai e-autógyártók előrenyomulását, vagy az egész európai autóipar felkészülhet a zuhanásra – lényegében erre a megállapításra jutnak az Allianz szakértői. A cég e-járműipari elemzése szerint ha így folytatódik a kínaiak európai térnyerése, 2030-ra már évi 25 milliárd eurós kárt szenvednek el a belső autógyártók. Magyarország lenne az egyik legnagyobb vesztes Csehország, Németország és Szlovákia mellett. Ráadásul egyre biztosabb, hogy a kínai szereplők versenyképességüket az állami támogatásoknak köszönhetik, ami miatt várhatóan a következő hetekben az Európai Bizottság vámokat vezet be, hogy megvédje a belső piacot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×