eur:
394.35
usd:
370.09
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Pozsony, 2024. március 23.Peter Pellegrini (k) jelenlegi parlamenti elnök, a Hang (Hlas-SD) elnökjelöltje leadja voksát az államfőválasztás első fordulójában egy pozsonyi szavazóhelyiségben 2024. március 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Olyan szorosak az adatok, hogy szinte célfotó dönthet arról, ki lesz Szlovákia új államfője

Szinte lehetetlen megjósolni, ki lesz Szlovákia új köztársasági elnöke. Három nappal az államfőválasztás második fordulója előtt mindössze 2-3 százalék a két jelölt közti különbség. Peter Pellegrini és Ivan Korčok kedden este kamerák előtt is egymásnak feszült. A tévévitában a Magyarországhoz fűződő viszonyukról is kérdezték az elnökjelölteket.

Fej fej mellett áll a szombati államfőválasztás második körébe bejutott volt diplomata, az ellenzék által támogatott Ivan Korčok és a pozsonyi parlament házelnöke, a kormányoldal jelöltje, Peter Pellegrini. Megoszlik azonban a közvélemény-kutatók előrejelzése. A Focus ügynökség szerint Pellegrini nyerné a másodok fordulót a szavazatok 50,8 százalékával, Ivan Korčok pedig a voksok 49,2 százalékát szerezné meg. Az NMS Market Research – ami egy másik hasonló jellegű felméréseket végző intézet – viszont fordított sorrendet állapított meg. Az általuk elvégzett közvélemény-kutatás eredménye szerint Ivan Korčok lesz a befutó 51,7 százalékkal, míg Peter Pellegrini 48,3 százalékkal alulmaradna az elnöki székért folytatott versenyben. Mindkét felmérés március 28. és április 2. között készült, nagyjából ezer fős mintán.

A két elnökjelölt kedden este ismét összecsapott a Markíza televízió kamerái előtt. Mindkettőjüknek 20 perc állt a rendelkezésére, hogy kifejtsék véleményüket az egyes témakörökben. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel kapcsolatban is kaptak kérdést. „Barátok vagyunk, tegezzük is egymást, és nem okoz gondot, hogy bármikor beszéljünk telefonon” – válaszolta Peter Pellegrini, és hozzátette, hogy ismét beszélni kell a V4-ről, mert ez a szövetség Közép-Európa hangját is fel tudja erősíteni a nehéz témákban. Ivan Korčok pedig kijelentette, nem tetszik neki, hogy Robert Fico miniszterelnök magyarországi látogatása során azt mondta, hogy a magyar érdekeket fogja érvényesíteni. „Ez szöges ellentétben áll az önök állításával, mely szerint Szlovákia szuverén és önálló külpolitikát akar folytatni” – vetette ellenfele szemére a szlovák diplomácia korábbi vezetője.

Az elnökjelöltek csatározásába Robert Fico kormányfő is beszállt, aki a közösségi oldalára feltöltött rövid videójában politikai amatőrnek nevezte Ivan Korčokot, aki „egy lyukas garasért eladná Szlovákiát”. A miniszterelnök szerint Korčoknak nincs véleménye, mindig a felettesei nézeteit követte. Azt is mondta a kormányfő, hogy Korčok a külföldről finanszírozott civil szervezetek és a liberális média utasításait követi. „Ezért rendkívül veszélyes az ország számára, ha esetleg államfővé választják, mert tudjuk, hogy kenyéradóinak mik a tervei Szlovákiával, és hogy mennyire gyűlölik a szuverén szlovák külpolitika koncepcióját” – jelentette ki Robert Fico.

A szlovákiai államfőválasztás második fordulóját április 6-án, szombaton tartják. Szerdán éjfélkor kampánycsend lép életbe, újabb közvéleménykutatási eredményeket ezt követően már nem lehet közölni. A választópolgárok szombaton reggel hét és este tíz óra között adhatják le szavazatukat. Az a jelölt lesz Szlovákia új köztársasági elnöke, aki több szavazatot kap.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×