eur:
386.96
usd:
358.64
bux:
68917.55
2024. május 14. kedd Bonifác
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára (j) Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója társaságában látogatást tesz a háborúban elesett katonák emlékhelyén Ungváron 2023. november 6-án.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Kárpátaljai magyar történész: Az ukrajnai háborúnak nem lesz vége

Két éve tart az orosz–ukrán háború. Kárpátalja ez idő alatt a viszonylagos nyugalom szigete volt, és ma is az ország legbiztonságosabb megyéje. Az emberek ugyanakkor itt is stresszben élnek, a férfiak feje fölött Damoklész kardjaként lebeg a katonai behívó, az emberek egyre jobban meghúzzák a nadrágszíjat az emelkedő élelmiszerárak miatt. Miben reménykednek a kárpátaljaiak, látják-e a háború végét? Mihók Richárdot, az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar intézetének történelem oktatóját kérdeztük.

„Az a baj, hogy nem lesz vége” – mondta a háborúval kapcsolatban Mihók Richárd, az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézetének történésze.

„Le fog csökkenni egy alacsony intenzitású harci eseményre, de annak, hogy teljes egészében véget érjen a háború, én nulla esélyét látom. A jelenlegi napi több százról napi 1-2 vagy 10 halottra fog lecsökkenni a szám. A jelenlegi frontvonalaknál egy demarkációs vonal fog kialakulni. Tűzszünet lehet, de béke nem hiszem” – fejtette ki véleményét. Úgy látja, hogy

az idén pedig még biztosan kitart a háború, minimum az amerikai elnökválasztást megvárja Oroszország.

A magyar intézet oktatója hadköteles korú férfi, aki nem hagyhatja el az országot. Tanárként felmentést élvez a katonai szolgálat alól, de a mozgósítás szigorításával ez akár változhat is. Arra a kérdésre, hogy milyen most egy 18 és 60 éves kor közötti férfi élete Kárpátalján Mihók Richárd úgy válaszolt: frusztráló, bizonytalan.

„Bármikor jöhet a mozgósítási parancs” – jegyezte meg. Igyekeznek normális hétköznapokat élni, már amennyire lehet. Viszont aggasztja, hogy bármikor hozhatnak egy olyan rendeletet, amely kimondja, hogy mostantól a tanárokat is mozgósíthatják, ezért nem lehetnek teljesen nyugodtak.

A férfiak immár két éve korlátozva vannak a szabad mozgásban.

Nemcsak az országot nem hagyhatják el, hanem a települések közötti mozgásban is korlátozva vannak, hiszen több helyen katonai ellenőrzőpontokat állítottak fel, ahol megállítják és átvizsgálják a járműveket.

Akinek nincs felmentése, az jobb, ha útnak sem indul, mert egy ilyen ellenőrzőponton azonnal kézhez kapná a katonai behívót.

A háború hatásai a gazdaságon is megérződnek. A burgonya és egyéb termékek ára rekordokat dönt, illetve ismét kilátásba helyezték, hogy a rezsiemelésekre vonatkozó háborús moratórium ellenére is, immár másodszor, emelnének a villamosenergia tarifáján.

Ezzel kapcsolatban Mihók Richárd elmondta, az árak folyamatosan növekednek, főleg az élelmiszereké.

„Sokan elveszítették a munkájukat, sőt, sokan önként hagyták ott az állásukat, mert féltek attól, hogy ott fogják őket keresni és mozgósítani. Viszont most már legalább van áram, nem kellett sötétben kitelelni, mint 2022-ben, és az üzemanyag-ellátás is akadálymentes, nem úgy, mint 2022 tavaszán és nyarán. Az élelmiszerárak viszont egyértelműen nőttek, illetve ha az elektromos áram árát felemelik 6 hrivnyára, azaz duplájára, az egy újabb plusz terhet ró a lakosságra” – fogalmazott az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar intézetének oktatója.

(A nyitóképen: Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára - jobbra - Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója társaságában látogatást tesz a háborúban elesett katonák emlékhelyén Ungváron 2023. november 6-án.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×