eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Orosz védővonal a kelet-ukrajnai Donbasz régióban. A MAXAR műholdfelvételén
Nyitókép: Twitter

Új védvonalak mögé kényszerültek az ukrán csapatok

Avgyiivka feladása után az ukrán hadsereg „beássa magát”, hogy megakadályozza a további orosz előrenyomulást – közölte a hadvezetés. A Donbászban fekvő város védelmét korábban forszírozó Zelenszkij elnök is ellátogatott a frontvonalra.

A lőszerhiánytól szenvedő Ukrajna szombaton adta fel a stratégiai fontosságú és sokáig védett keleti várost, Avgyiiivkát, amelynek elfoglalását hatalmas emberveszteségek árán érte el az orosz hadsereg.

Ezzel távolabb került a kelet-ukrajnai Donyeck várostól – a Donbász egyik kulcstelepülésétől, ahol már 2014. óta nincs ukrán hatalom. Az oroszok számára azért fontos Avgyiivka elfoglalása, mert állításuk szerint az ukránok onnan lőtték éveken át a közeli Donyecket – ezek az események segítettek felépíteni azt a narratívát, aminek nyomán Moszkva 2022-ben hivatalosan is megtámadta Ukrajnát.

Ironikus módon a kivonulást az egyes ukrán katonák által „Mészárosnak” titulált Szirszkij tábornok, az ukrán erők katonai főparancsnoka jelentette be azzal, hogy meg akarják kímélni a katonák életét és egészségét.

Az ukrán hadsereg most új védvonalakat épít ki „és sikeresen veri vissza az orosz megszállók próbálkozásait, hogy offenzívát indítsanak” – írta Olekszandr Tarnavszki dandárparancsnok a Telegramon. Michael Kofman, a Carnegie Békeintézet Oroszország-szakértője szerint viszont „nincs jól kiépített második védvonaluk, ami mögé visszahúzódhatnának”. A jobbára sík terület most az előrenyomuló oroszoknak kedvez.

Az orosz győzelem azzal vált teljessé, hogy kitűzték a zászlót a bekerítésnek sokáig ellenálló helyi kokszoló üzemre is. Az ukrán csapatok elvonulását biztosító harcedzett és ellentmondásos eredetű – mert a szélsőséges Azov zászlóaljból kinőtt – 3. ukrán rohamdandár az állította: emberei veszteség nélkül vonultak el és egy brutálisnak tűnő éjszakai összecsapást videóját is kiposztolták, amelyről azt állítják, hogy azt mutatta, ahogy áttörték az orosz gyűrűt.

Tudósítók azonban megjegyzik: Avgyiijvka elfoglalása – amely május, Bahmut bevétele óta a legnagyobb orosz hadisiker – világos jele annak, hogy a háború immár Moszkvának kedvező módon kezd alakulni. Kijevnek nehezére esik feltöltenie az állományt, miközben Washingtonban a republikánus amerikai ellenzék fékezi Ukrajna újbóli felfegyverzését – írta az Independent.

Miközben az orosz médiában ünnepelve mutatták be a hátrahagyott ukrán haditechnikát, köztük egy megsérült, amerikai gyártmányú Humvee-t, Putyin orosz elnök „fontos győzelemnek” nevezte a város elfoglalását.

Avgyiivka után az oroszok most egyrészt a megmaradt közeli ukrán ellenállási gócokat kutatják, másrészt a már megszerzett és Avgyiivkától 20km-re, délkeletre fekvő Mariinka város mellett támadnak. A közel 1000 km-es fronton célpontjuk lehet Csasziv Jar, az észak-keleti Kupjanszk vagy a déli Robotine falu.

Szerhij Zgurec kijevi katonai elemző szerint az a céljuk, hogy „kiegyenesítsék a frontvonalat” és megróbáljanak előretörni a Kijev által tartott, délkeleti Vuhledar városnál. Zgurec szerint az oroszok 80 ezer főt sorakoztattak fel Bahmutnál és 40 ezret Avgyiivkánál. Közben a front észak-keleti részén meglátogatta az ott harcoló katonákat Zelenszkij ukrán elnök.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×