eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hadja Lahbib belga külügyminiszter (b) Julija Navalnaját, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus özvegyét fogadja Brüsszelben 2024. február 19-én. A börtönbüntetését töltő Navalnij február 16-án, 47 éves korában elhunyt.
Nyitókép: Hadja Lahbib belga külügyminiszter (b) Julija Navalnaját, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus özvegyét fogadja Brüsszelben 2024. február 19-én. MTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman

Julija Navalnaja: tudom, hogy konkrétan miért ölte meg a férjemet Putyin

Alekszej Navalnij holttestét még 14 napon át tartják vissza egy állítólagos „vegyi vizsgálat” miatt – közölte az orosz nyomozóhatóság. A zord, északi fegyenctelepen meghalt orosz ellenzéki vezér felesége jelezte: ő áll a helyére.

Hiába megy a helyi kórházhoz naponta Alekszej Navalnij édesanyja, hogy lássa fia holttestét, közölték vele, hogy erre még sokáig nem számíthat.

A nyomozók azt mondták Navalnij ügyvédjének és anyjának, hogy nem adják ki a testét, mert még 14 napig folytatnak rajta „valami vegyi szakvizsgálatot” – írta a néhai orosz ellenzéki aktivista sajtófőnöke, Kira Jarmis a Twitteren.

Amit az anya megkapott, az a haláláról szóló értesítés. Az orosz ellenzéki vezér az észak-szibériai Jamal-Nyenyec autonóm körzetben fekvő Harp település IK-3-as fegyenctelepén halt meg. Navalnij anyjának a börtön vezetése azt mondta, a holttest az 53 kilométerre, az Ob folyó túlpartján fekvő Szalehard hullaházában van, ott azonban azt mondták: nincs holttest.

A Novaja Gazeta Európa című orosz ellenzéki lap forrása szerint Navalnijt a városi kórház halottasházába vitték, még február 16-án este.

Az özvegy gyújtó hangú beszéde és felhívása

Közben Alekszej Navalnij felesége, Julija videoüzenetet adott ki, amelyben azt mondta: folytatja férje ügyét. Navalnaja megismételte:

szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök ölette meg a férjét, és hozzátette: tudja, hogy konkrétan miért.

Erről hamarosan a harcostársak beszélnek majd – ígérte –, és nyilvánosságra kerül majd azoknak a neve is, akik szavai szerint „végrehajtották a bűncselekményt”.

„Nem nekem kellett volna felvennem ezt a videót, de három napja Vlagyimir Putyin megölte a férjemet és a gyerekeim apját. Elvette tőlem a legdrágább és legközelebbi dolgot, a legszeretettebb embert, de Önöktől is elvette Navalnijt” – mondta az özvegy.

Azzal folytatta, hogy az által vádolt orosz elnök „a reményeinket, a szabadságunkat, a jövőnket” is meg akarta ölni. Arra utalt, hogy

azért „rejtegetik gyáván” a holttestét, hogy eltűnjenek az újabb novicsok-mérgezés nyomai

– tehát szerinte a férjét megölték és ezzel a módszerrel.

"Amit most lehet tenni, az a harc folytatása, még elkeseredettebben és dühösebben, mint korábban.

Egyesüljünk egy erős ökölbe és csapjunk le erre az eszeveszett rezsimre.

Harcolni kell a háború, a korrupció, az igazságtalanság ellen. Folytatni fogom Alekszej Navalnij ügyét" – mondta többek között videójában Julija Navalnaja, hozzátéve: szabad, békés és boldog Oroszországot akar építeni a követőkkel együtt, olyat, amilyet a férje akart.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×