eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Moszkva, 2018. március 18.Kszenyija Szobcsak, a Polgári Kezdeményezés államfőjelöltje voksol egy moszkvai szavazóhelyiségben 2018. március 18-án, az orosz elnökválasztás napján. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov)
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

A „majdnem meztelen” celeb parti kiakasztotta orosz propagandistákat

Vlagyimir Putyin keresztlánya – igaz, immár az elnök nagy bírálója – is jelen volt azon a moszkvai celebpartin, ahol a testüket épp hogy elfedő ruhadarabokban buliztak hírességek. Mindez felháborította a Kreml propagandistáit, akik szerint az ukrajnai fronton harcolók felé való tiszteletlenség jele volt a mulatság.

Forr a vére az ukrajnai háború szószólóinak Oroszországban. Nem a harcok miatt, hanem azért, mert a 40 éves Kszényija Szobcsak egykori celeb – mára ellenzéki beállítottságú közéleti személyiség – és mások a közerkölcs őreinek türelmét túlfeszítő bulin vettek részt.

Szobcsak Vlagyimir Putyin elnök keresztlánya, de a legutóbbi elnökválasztásokon már jelöltként indult ellene. Sokan – főleg Ukrajna támogatói szerint – igazából nem ellenzéki.

Ő most egy testszínű Sorelle – ruhának csak jóindulattal nevezhető – költeményben jelent meg egy partin, ami miatt feljelentést tettek az orosz nyomozószerveknél.

Szobcsak azonban apácának számít Násztya Ivlejeva blogger és színésznő, a Piszkos Játékok valóságshow és vetélkedő házigazdájához képest. A szőke celeb fekete tangában és melltartóban feszített, amit egy hátul kivágott, jobbára áttetsző kombiné fedett le valamennyire.

Ő volt egyébként a „majdnem meztelen” buli szervezője és legtöbbet fotózott résztvevője. (Nyitóképünkön a Polgári Kezdeményezés államfőjelöltjeként voksol egy moszkvai szavazóhelyiségben 2018. március 18-án, az orosz elnökválasztás napján).

A kép 2000-ben, Anatolij Szobcsak (Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori mentora) temetésén készült. Balról jobbra: Ljudmila Putyina (Putyin volt felesége), Vlagyimir Putyin, Ljudmila Narusova (Anatolij Szobcsak özvegye), és Kszényija Szobcsak (Anatolij Szobcsak lánya). Forrás Wikipédia/Kremlin.ru
A kép 2000-ben, Anatolij Szobcsak (Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori mentora) temetésén készült. Balról jobbra: Ljudmila Putyina (Putyin volt felesége), Vlagyimir Putyin, Ljudmila Narusova (Anatolij Szobcsak özvegye), és Kszényija Szobcsak (Anatolij Szobcsak lánya). Forrás Wikipédia/Kremlin.ru

Ivlejeva azzal dicsekedett, hogy 240 ezer dollárt érő smaragdokat és gyémántokat viselt a fenekén.

Vacio, a rapper összes ruházata egy – az intim részére húzott – Balenciaga zokni, egy válltáska és a hátára festett „a rondák félnek a szépségől” felirat volt. Őt 15 napra őrizetbe vették és megbírságolták.

Tajtékzó bírálat Szolovjovtól

A rendezvény azonnal kiváltotta Vlagyimir Szolovjov, vezető Kreml-propagandista dühét. Szolovjov arról ismert, hogy szinte habzó szájjal dicsőíti az ukrajnai háborút és szidja az ellenzőit, de vendégeinek még többet enged meg. Volt, aki atomfegyverrel, volt, aki Európa elfoglalásával fenyegetőzött.

„Hogy lehet valaki ennyire erkölcsileg vak? A fiaink a fronton harcolnak. Hogyan nem értitek az országot és Putyint? A Főparancsnok poharát emeli a győzelemre, de ti, szukák, kit támogattok? El sem tudjátok képzelni, mennyire utálnak benneteket az emberek!”

Ivlejeva arra panaszkodott, hogy „A bulijaim után minden alkalommal azt írják, hogy ez ördögi, romlott, pedig szép emberek jelentek meg, félig meztelenül. De amikor a Nyugatot nézzük, a gyönyörű, karcsú modelleket, azt mondjuk: »A fenébe! Olyan szépek és menők!« Megjelennek a mi gyönyörű, fitt művészeink és mindenki azt mondja: »Hogy lehetséges ez?«”

"Nem lehet örökké gyászolni"

Kszényija Szobcsak később visszautasította a félmeztelen bulival kapcsolatos bírálatokat: „Lehet, hogy maguk szerint rossz buli volt. Csillogást akartunk és úgy alakult, ahogy alakult. Lehet, hogy nem tetszik, de bocsánat, az hogy felnőttek hova és mikor mennek meztelen fenékkel, az a saját dolguk”.

Majd hozzátette, hogy nem lehet mindig arra gondolni, hogy milyen borzalmak történnek éppen.

„A világ nem igazságos - mindig is ilyen volt, most is ilyen és ilyen lesz. Valahol embereket ölnek, valahol gyerekek éheznek és valahol máshol közben pezsgőt isznak. Nem lehet örökké gyászolni”.

Ez az elmélkedés nem hatotta meg a bírálókat. A háborúpárti Két Őrnagy nevű Telegram csatorna azt üzente a gazdag és prominens résztvevőknek: „Ti csak söpredék vagytok, a pokolban fogtok égni”.

„Az ilyen csatornák már régóta dühöngenek azon, ahogyan a moszkvai celebek könyörtelenül buliznak (kissé a Weimari Köztársaságra emlékeztetve), miközben orosz katonák százezrei - többnyire az elszegényedett tartományokból - haltak meg vagy rokkantak meg a Putyin által indított invázióban. „Úgy tűnik, ez volt az utolsó csepp a pohárban” – írta a brit Daily Mail című lap, amely azért kihasználta az alkalmat, hogy egy képgalériával generáljon magának kattintásokat.

A bírálók sorában Jurij Podoljaka közéleti személyiség így nyilatkozott: „A fronton lévő katonáink nyilvánvalóan nem ezért harcolnak. Nem ezért az Oroszországért”.

Anna Revjakina költőnő is a háború idején megrendezett bulit szidta. „Násztya Iveljeva divatos partija... Szodoma vagy Gomorra... vagy mindkét város egyszerre. Fel nem tudom fogni, hogy ez tényleg megtörténik. Megtörténik, épp most”.

Néhány nap hallgatás, aztán bocsánatkérés

A botrányos buli szervezője, Iveljeva napokig hallgatott, de végül egy hosszú videóban kért bocsánatot.

Azt magyarázta, hogy a „dress code”-ot az Oroszországból távozott Playboy magazin projektje diktálta (amelynek ő volt a főszerkesztője). A felvételeken 100 nő vett részt, akik „nem féltek megmutatni testük szépségét”. Vacio letartóztatásáról azt írta, hogy „szóltak neki előre, hogy ilyen kinézettel még egy zárt eseményre se jöjjön, de úgy döntött kihívást intéz a sorshoz”.

Majd hozzátette, sajnálja, hogy a rapperről videó készült és azt terjesztették, illetve úgy vélte: „ezt nem lehetett kontrollálni” és nem vették figyelembe ezt a kockázatot az esemény tervezésénél.

„Mindenkitől elnézést kérek ezért, az egész társadalom, a vendégeim előtt. Teljességgel felfogom a felelősségememet”.

Hozzátette: úgy próbálja elsimítani a dolgot, hogy jótékonyságra fordítja a parti második napján befolyt pénzt. Bocsánatkérő videóra kényszerítették magát Vaciot is.

Oroszország súlyos demográfiai problémája

A szabados mulatságot akkor rendezték, amikor a Putyin-rendszer egyre erőteljesebben kezdi propagálni „a hagyományos értékeket”.

Jutalmazni fogják a több gyereket vállalókat –

Putyin elnök egyik felszólalása szerint a négy-öt gyerek kevés, „fel kell eleveníteni nagyszüleink hagyományát, akiknek 7-8 gyereke volt”.

(Tudósítók szerint az elnöknek legkevesebb hat gyereke van, három különböző nőtől. Az elnök bírálói szerint a hatóságok előszeretettel küldik a háborúba az etnikai kisebbségek tagjait és a megjegyzés az orosz etnikum arányának növelését is célozhatja.)

Az orosz Legfelsőbb Bíróság egy ködösen megfogalmazott dekrétuma pedig törvényen kívül helyezte „a nemzetközi LMBT-közmozgalmat” – ami lehetőséget teremt arra, hogy összemossák a harcos aktivistákat azokkal, akik melegek vagy rájuk sütik, hogy melegek.

Vlagyiszlav Pozdnyakov, a háború előtt még Oroszországban is botrányosan nőgyűlölőnek talált megjegyzéseiről elhíresült Férfi Állam nevű nacionalista csoport vezetője azt írta: „Násztyja Ivlejeva után, aki meztelen sátánista bulit szervezett a fővárosi Mutabor klubban, a főügyészség fog nyomozni”.

A Zov Naroda (A Nép hívó hangja) konzervatív szervezet felhívást intézett az orosz Nyomozó Bizottság vezetőjéhez, Alekszandr Basztrikinhez, Igor Krasznov főügyészhez és Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszterhez, amelyben szélsőségesség, drogpropaganda és a partin tapasztalt, más „elvetemült, undorító jelenségek” kivizsgálását követelte.

A rendőrség nyomoz férfiak csókolózása, meztelen nők képeinek a mennyezetre vetítése, valamint a rapper Vacióval orális szexet imitáló férfi ügyében - írták jelentések.

Jekatyerina Mizulina, az Orosz Föderáció Közjogi Kamarájának tagja azt mondta:

„A fronton lévő katonáink biztosan nem ezért harcolnak. És ebben teljesen biztos vagyok, miután nemrég beszéltem sebesült katonákkal. Az ilyen partik az állam által követett egész politikát lövik lábon”

– magyarázta.

Oroszország jelenleg demográfiai visszaeséstől szenved. Az egy nőre jutó gyerekek átlagos száma 1,43 – a Szovjetunió születési arányaihoz képest ez katasztrofális csökkenés.

1991 óta alig emelkedett a várható élettartam, amely 2020-ban érte el a 71,34 évet.

Az Eurostat adatai szerint Spanyolországban és Franciaországban ehhez képest 83,4 az átlag, az EU-átlag 80,1 év, a magyar 80,5 év.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×