eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Kárpáti Igaz Szó

Gyászol Kárpátalja: a munkácsi alakulat 19 katonája halt meg, nincs köztük magyar

Egy orosz rakétacsapás következtében 19 katona vesztette életét Ukrajnában. Az áldozatok a békeidőben Munkácson állomásozó 128-as hegyi rohamdandár kötelékébe tartoztak. Az alakulatban több magyar nemzetiségű katona is szolgál, ám úgy tudni, a mostani tragédiában egyetlen magyar sem hunyt el.

Több tucat katonát, tisztet és szakaszparancsnokot hívtak össze a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megye egyik frontközeli településére. Állítólag azért gyülekezett ott a kárpátaljai katonai alakulat, hogy kitüntetéseket vegyen át egy rendezvény keretében. Ehelyett egy orosz rakétát kaptak.

A munkácsi 128-as hegyi rohamdandár hivatalos tájékoztatása szerint a november 3-i orosz rakétatámadás következtében

az alakulat 19 katonája hunyt el és 34-en megsebesültek.

Korábban Olekszij Kucserenko, a Batykivscsina párt képviselője 28 áldozatról és 53 sérültről számolt be, ám ezt most a munkácsi dandár hivatalosan is cáfolta. Az elesettek nevét ugyanakkor továbbra sem hozták nyilvánosságra.

A dandár arra kéri a sajtót, csak hivatalosan megerősített híreket közöljenek az esetről. Ennek oka, hogy a hétvégén rengeteg híresztelés kapott szárnyra, többek között olyan is, miszerint a munkácsi dandár parancsnoka, Dmitro Liszjuk „eladta” magát az oroszoknak. A parancsnok ugyanis késett a kitüntetési ünnepségről, így ő életben maradt. Kiderült, nem ez az első alkalom, hogy egy helyre hívták össze a katonákat, ezzel pedig az oroszok potenciális céltáblájává váltak.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter vizsgálatot rendelt el a körülmények kivizsgálására. Volodimir Zelenszkij a történtekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: „ezt a tragédiát el lehetett volna kerülni”. Az ukrán elnök a felelősök megbüntetését helyezte kilátásba.

Hétfőtől háromnapos gyászt hirdettek ki Kárpátalján.

Reggelente egyperces néma csenddel adóznak az áldozatok emléke előtt, a zászlókat félárbócra engedik, a kulturális rendezvényeket elhalasztották.

Jelenleg nincs hivatalos információ arról, hogy a mostani áldozatok között lett volna magyar származású katona is, ugyanakkor az orosz–ukrán háború 2022-es kirobbanása óta

már legalább harminchárom kárpátaljai magyar katona hunyt el.

Az ő családjaikat Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma az ungvári főkonzulátus közreműködésével igyekszik felkeresni és egyszeri anyagi támogatásban részesíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×