eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Andrej Babis cseh államfőjelölt, volt miniszterelnök kampányzáró rendezvényre készül Brnóban 2023. január 9-én. A cseh elnökválasztás első fordulóját január 13-14-én rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Andrej Babis: betelt a pohár, a Fiala-kormánynak mennie kell

A cseh ellenzék vezetője, Andrej Babis bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Fiala-kormány ellen, mert Petr Fiala miniszterelnök nem hajlandó eltávolítani a kabinetből Vít Rakusan belügyminisztert, aki az ellenzék szerint részese pártja korrupciós botrányainak. Az ANO vezetője, Andrej Babis arrogánsnak és tehetségtelennek minősítette a kormányt, és azt mondta, hogy sem az inflációt, sem a migráció problémáját nem tudja kezelni.

Andrej Babis volt cseh miniszterelnök ANO mozgalma bizalmatlansági indítványt nyújtott be Petr Fiala kormánya ellen. Az ellenzéki vezető számos ok miatt szeretné a kormány távozását, de az úgynevezett Dozimetr-ügy kirobbanásával telt be a pohár. Az ANO mozgalom azzal vádolja Vít Rakusan belügyminisztert, hogy olyan titkosított mobilalkalmazást használt, mint amilyet a Dozimetr korrupciós ügy vádlottjai, akikkel a mobilalkalmazáson keresztül kapcsolatot tartott.

„Ez az utolsó csepp a pohárban” – mondta Andrej Babis, aki szerint Petr Fiala kormánya rendkívül gyengén teljesít, és eredményei katasztrofálisak, a legfontosabb azonban az a tény, hogy a miniszterelnök és az egész kormány nemcsak saját választóit csapta be és árulta el, hanem az egész lakosságot.

„Tönkreteszi az országot, lakosainak életét, ezért mihamarabb távoznia kell a hatalomból”

– szögezte le a volt kormányfő. Szerinte a Fiala-kabinet nem teljesíti választási ígéreteit, miszerint nem fog adót emelni, és nem fogja csökkenteni a nyugdíjak értékét. „Magas az infláció, a lakosság jövedelmének vásárlóereje csökken, s a kormány a migráció problémáját sem tudja kezelni” – bírálta a koalíciós kabinetet Babiš.

Vít Rakusan belügyminiszter abszurdnak nevezte, hogy az ellenzék szerint ő biztonsági kockázatot jelent Csehország számára. „A biztonsági kockázat, méghozzá rendszerszintű, valójában a demokratikus intézményeinkbe vetett bizalom aláásása. Amikor Andrej Babiš támadja a bíróságok, az ügyészség, a rendőrség munkáját” – vágott vissza Vít Rakusan, és hozzátette, hogy semmiféle alku megkötésére nem hajlandó az ANO vezetőjével.

Petr Fiala miniszterelnök többször is megvédte a belügyminiszterét, és hozzátette, hogy Vít Rakušan élvezi a bizalmát. A kormányfő szerint az ANO bírálata valójában irigység és attól való félelem, hogy az ő kabinetje sikeresebb, mint az előző, Andrej Babiš vezette kormány. Úgy fogalmazott, Csehország elindult egy jobb irányba, a kabinet pedig korrigálja a korábbi kormányok tétlenségét és kudarcait.

A 200 tagú cseh parlamenti alsóházban a kormány elmozdításához legalább 101 szavazatra van szükség. Az ellenzéknek 92 képviselője van.

A kormányoldal ezért az ANO kezdeményezését legitimnek, de lényegében „olcsó színjátéknak” minősítette.

A második napja tartó vitába többtucatnyi képviselő jelentkezett be, ezért egyelőre nem tudni, hogy a bizalmi szavazást mikor tartják. Az ellenzék részéről ez a harmadik kísérlet a kormány leváltására ebben a választási időszakban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×