eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Európai uniós és brit zászló a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését (Brexit) ellenző tüntetésen az Európai Parlament épülete előtt Brüsszelben 2020. január 30-án. Az európai uniós tagállamok kormányainak képviselőiből álló Európai Tanács a nap folyamán írásbeli eljárás keretében európai uniós oldalról végérvényesen elfogadta a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről rendelkező megállapodást. A brit EU-tagság 2020. január 31-én, közép-európai idő szerint éjfélkor ér véget.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A Munkáspárt a válás után randira hívná az Európai Uniót

“Ha hatalomra kerülünk, elkezdünk randizni az EU-val” – ezt kijelentést tette a kormányesélyes brit Munkáspárt árnyék-külügyminisztere. Ezzel mintegy megerősítette azokat a tory vádakat, hogy a brexit ellenére fokozatosan közelebb vinnék a szigetországot az EU-hoz.

Bár a következő választásokon a győzelemre esélyes brit Munkáspárt világossá tette: nem lépteti vissza az országot az EU-ba, a kormányzó konzervatívok egy ideje azzal vádolják őket, hogy fű alatt erre készülnek. David Lammy, a Labour árnyék-külügyminiszterének nyilatkozata éppenséggel arra utal, hogy mégiscsak közelítenék Britanniát Brüsszelhez. Lammy úgy fogalmazott, hogy egy Labour-győzelem után országa "randizni" kezdene az EU-val és szorosabb gazdasági és védelmi kapcsolatokat építene ki.

Sir Keir Starmer munkáspárti vezér is többször kizárta, hogy Nagy-Britannia az ő irányítása alatt újra csatlakozna az Európai Unióhoz, a közös piachoz vagy a vámunióhoz. Lammy, aki pártja egyik legszenvedélyesebb EU-párti hangja volt, legutóbbi megjegyzéseit a Tony Blair Intézet által rendezett konferencián és nem a héten indult pártkongresszuson tette.

Amikor a Munkáspártnak a szorosabb kapcsolatokra vonatkozó terveiről kérdezték, azt mondta, hogy a „nagyon-nagyon keserves válás” az úgynevezett windsori keretrendszerrel ért véget – amely rendezni látszik az ír–északír, tehát az uniós–brit határ kérdését. „Hosszú időbe telt, mire egyáltalán eljutottunk a gyermekek felügyeletéig” – folytatta a házasságot idéző hasonlattal.

"Ebben a teremben senki sem állítaná azt komolyan, hogy elválhatsz és hogy újra megházasodhatsz anélkül, hogy randevúznál."

(...) "A munkáspárti kormány kiindulópontja: legyünk ismét erős partnerek, amilyenek mindig is voltunk." (...) "Térjünk vissza a strukturált párbeszédhez, építsünk arra, amink van, és ez a kereskedelmi megállapodással és az alku 2025-ös felülvizsgálattal kezdődik" – jelentette ki, de azt is mondta: törekedne egy hivatalos védelmi paktum megkötésére az EU-val.

Lammy szerint a blokkhoz fűződő brit kapcsolatok "olyan mélypontra süllyedtek", hogy Liz Truss a Konzervatív Párt vezetői posztjára pályázva ellenségnek és nem barátnak nevezte Emmanuel Macron francia elnököt.

"Sok a tennivaló. Az a papírvékony megállapodás, amelyet Boris Johnson kötött, nem jelent megfelelő egyensúlyt" – mondta. Johnson kereskedelmi megállapodása, amely vámmentes hozzáférést biztosított a brit áruknak az EU-s piachoz, tartalmaz egy záradékot, amely szerint öt év múlva felül kell vizsgálni.

A Munkáspárt azt mondta, ki fogja használni a lehetőséget, hogy csökkentse a vállalkozásokra nehezedő bürokráciát, szorosabbra fűzve a kapcsolatokat. Például állat-egészségügyi megállapodást akar kötni az élelmiszeripari termékek határellenőrzésének megszüntetéséről, valamint a szakemberekre vonatkozó vízumkorlátozások csökkentéséről.

Brüsszel szkeptikusan nyilatkozott ezekről a tervekről, és azt állítja: a felülvizsgálat csak technikai jellegű – emlékeztetett a The Telegraph című brit lap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×