eur:
389.69
usd:
364.02
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Businesswoman on blurred background voting using digital interface 3D rendering
Nyitókép: sdecoret/Getty Images

A Szövetség visszaléptetné a másik két magyar pártot

„A magyar pártok mindig stabilizáló szerepet töltöttek be a szlovák kormányokban, a Szövetség ezt a szerepet szeretné folytatni” – jelentették ki a párt képviselői kassai sajtótájékoztatójukon. A Szövetség visszaléptetné másik két magyar pártot. Szűk egy hónappal a szlovákiai előre hozott parlamenti választás előtt a fogadóirodák a Robert Fico vezette Smert látják a legnagyobb esélyesnek.

Szlovákia keleti végein, Kassán kezdte meg a szeptember 30-ra kiírt előrehozott parlamenti választás kampányhajráját a felvidéki magyar párt, a Szövetség. Forró Krisztián pártelnök rámutatott, hogy Kassa megyében kevés a befektetés, az infrastrukturális fejlesztés, és így hiányzik a motiváció is, hogy az emberek a régióban maradjanak.

„Látjuk azt, hogy a szlovák pártok rendre megfeledkeznek ezekről a régiókról, megfeledkeznek a magyarokról, és nemcsak a magyarokról, hanem minden nemzetiségről, aki velünk együtt él. Joggal várják el a Kassa megyében élők is, hogy egyenrangú polgárai legyenek Szlovákiának” – fogalmazott Forró. A pártelnök felsorolta, hogy hány kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út épült, továbbá a munkanélküliségre, a közművesítésre és az ivóvízhez való hozzáférésre vonatkozó adatokat ismertetett. Kijelentette,

ha a magyarok jól fogják érezni magukat Szlovákiában, akkor a szlovákok is, ahogy a romák, ruszinok és a többi nemzetiség szintén.

Szűk egy hónappal az előre hozott parlamenti választás előtt a fogadóirodák a Smert látják a legnagyobb esélyesnek. A legnagyobb fogadóiroda a legutóbbi héten 1,7-szeres pénzt fizetett a Robert Fico vezette párt győzelmére. A második legkisebb szorzó a Progresszív Szlovákia győzelméhez kötődik, az iroda a feltett pénzösszeg 2,3-szeresét fizetné ki, ha a progresszívek kapnák a legtöbb szavazatot. Ezt követően már hatalmas különbség figyelhető meg a szorzóknál: a harmadik legesélyesebb Hlas győzelméhez a fogadóiroda 60-as szorzót rendelt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy

a fogadóirodák szerint a Smernek vagy a PS-nek van reális esélye a győzelemre.

A legfrissebb közvéleménykutatási adatok alapján 2,5-3,5 százalék között ingázó Szövetség választási győzelmével 3000-szeres pénz ütné a markát annak, aki a párt elsőségére fogad, míg a másik két magyar politikai tömörülés, a Híd és a Magyar Fórum esetében 4500-as, illetve 5000-es az odds. A felmérési adatok ismeretében három héttel a választás előtt a Szövetség visszaléptetné a másik két magyar pártot.

Forró Krisztián szerint egyértelmű a kép: a másik két formációnak fel kellene adnia a küzdelmet a Szövetség javára, hogy biztosan meglegyen a bejutáshoz szükséges 5 százalék. „Mindkét pártnak meg kellene fontolni, hogy visszalép a választástól” – mondta a pártelnök. Azt nem is tartja kérdésesnek, hogy kit kellene javasolniuk választóiknak, hiszen egyértelműnek tartja, hogy a Szövetség az egyetlen megoldás Dél- és Kelet-Szlovákiában. Más esetben ugyanis szerinte elveszik a magyar választók szavazata, még akkor is, ha olyan szlovák pártra adják a voksukat, amelyik bejut a parlamentbe. Forró Krisztián érvelése szerint ugyanis csak magyar párt képes képviselni a szlovákiai magyarság érdekeit.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×