eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A comet, an asteroid, a meteorite falls to the ground against a starry sky. Attack of the meteorite. Meteor Rain. Kameta tail. End of the world. Astranomy.
Nyitókép: Getty Images

"Begolyózott tudósok" – idegen bolygóról érkezett anyagot találhattak az óceán mélyén

Potenciálisan idegen bolygóról származó tárgyakat találtak a Csendes-óceán mélyén – állítja egy harvardi csillagász, de a kétkedők szerint ezt bizonyítani is kéne.

A Harvard Egyetem fizikaprofesszora, Avi Loeb volt az, aki vállalta a szenzációs állítást, miszerint a Csendes-óceán mélyén talált törmelék „a csillagközi térből származhat” és egy 2014-ben a Földre zuhant meteor hozhatta magával.

Az „ellentmondásosnak” tartott Loeb elmélete mellett kiált Humberto Campins, a Közép-Floridai Egyetem bolygókutatója is – írta a Daily Mail című brit lap. „Ez tényleg izgalmas dolog, le a kalappal előttük! Szerintem a Naprendszeren kívülről érkezett meteorról van szó” – mondta

Az állítás azért vetett hullámokat, mert a golyóformájú tárgyak az első, csillagközi térből származó anyagok lehetnek a Földön.

A tudósok között hatalmas veszekedés robbant ki Loeb nyilatkozata miatt. Egyesek kiálltak mellette, míg mások erősen kételkednek.

Loeb azonban ragaszkodik az elméletéhez, mert a parányi golyók „olyan elemekből állnak, amelyeket eddig soha nem láttunk” és nincs párjuk az ember által alkotott fémötvözetek között.

Lehetnek-e idegen űrhajó maradványai?

A több száz golyót a tenger mélyéről hozták fel és a harvardi csapat nemcsak az „idegen anyag”, hanem „idegen objektum” kifejezést is használta. Loeb megkockáztatta azt az állítást is, hogy a Pápua Új-Guinea partjainál 2014-ben becsapódott meteor valójában idegen űrhajó volt.

A Loeböt részben támogató Campins professzor szerint az anyag inkább egy távoli exobolygó, tehát a Naprendszerünkön kívüli bolygó vagy egy nagy, a csillagközi térből származó aszteroida „darabkája” lehet. Loeb is elismeri, hogy ez lehet a leglogikusabb magyarázat, de nem zárja ki, hogy a golyók egy „magasabb intelligencia” létezésének bizonyítékai is lehetnek.

A kutatói közösség egyes tagjainál ez az elmélkedés azonban már kiverte a biztosítékot.

„Én csodálom Avi lelkesedését, ahogy a földöntúli intelligens élet után nyomoz, de meglepne, ha legutóbbi erőfeszítése határozott bizonyítékkal szolgálna arról, hogy idegen űrhajó csapódott be a Földön és onnan származnak a golyók” – mondta Michael Garrett, a Manchesteri Egyetem kutatója. „Szerintem inkább természetes magyarázat van rá és ezt mondják más, a témában kutató tudósok is” – tette hozzá.

Matthew Genge, a londoni Imperial College kutatója azt mondta, hogy ő „nagyon szkeptikus” az állítólagos felfedezést illetően.

„A tengerfenék tele van gömbökkel, némelyik természetes, némelyik művi, például műholdtörmelék, rakétamaradvány vagy ipari hulladék, amit befújt a szél vagy akár az atomtesztek.

Egy sor fura anyagot rejt a mélység – magyarázta. – Több tízezer különféle ötvözet létezik, és gyanítom, hogy nem hasonlították össze a most találtakat az összessel, különösen a titkos, katonai anyagokkal. Ezek gömböcskék, tehát anyagok olvasztása útján jöttek létre a furcsa, új ötvözetek.”

Genge ugyanakkor elismerte, hogy nem tudja cáfolni Loeb szenzációs állításait, mert a harvardi tudós nem publikálta összes kutatási eredményét.

Ha nem ET volt, akkor mi?

„Én örülnék, ha ez a bizonyíték idegenekre utalna, mert az lenne az emberi történelem egyik legnagyobb felfedezése, de a csapatnak előbb meg kell győznie engem azzal, hogy minden kétséget kizáró bizonyítékot publikál egy elismert szaklapban. Remélem, nincs igazam, és ET tényleg itt járt” – mondta.

A kétkedő tudósok sorában Peter Brown, a kanadai Nyugat-Ontario Egyetem csillagásza Loeb professzornak még azt az elméletét sem fogadja el, hogy az anyag egy közel tíz éve a Csendes-óceánba csapódott meteorról származik. Szerinte nincs olyan, hogy a becsapódáskor 160 ezer km/órás sebességgel száguldó űrbéli szikla darabjai túlélték volna az ütközést.

„Eddig soha nem találtak hátramaradt tárgyat egy száguldó meteorból. Bármely szilárd anyag aeroszol méretű lenne”

– magyarázta a space.com-nak adott interjújában. (Loeb golyói maximum 1,5 milliméteresek).

Sőt, azt is kétségbe vonta, hogy a csillagközi térből származott volna a meteor, mert szerinte az amerikai kormány érzékelői rendre túlbecsülik az ilyen tárgyak sebességét.

És, hogy még zavarosabb legyen a kép, megjegyezte: „a tengerfenék tele van idegen bolygókról származó gömböcskékkel, elég lenne egy mágneses gereblyét végighúzni rajta és begyűjteni őket. Lehetetlen ezeket egy konkrét eseményhez kötni.”

A kétkedők sorában, Steve Desch, az Arizonai Állami Egytem asztrofizikusa dühösen kikelt Loeb módszerei és állításai ellen és még sarkosabban fogalmazva azt mondta, hogy lejáratja a többi tudóst: „Az emberek már kezdenek besokallni Avi Loeb vad állításaitól. Megmérgezi a tudományt, összemossa a jó tudományt, amit mi művelünk, mindenféle szenzációhajhászással, kiszívja az oxigént a szobából!”

Úgy taglalja az elméletét, hogy más tudósok még nem ellenőrizték

Loeb-nek a felfedezéséről írt munkája még úgynevezett „pre-print”, azaz nem ment át a tudomány világában megkövetelt „peer-review”-n, amikor másik tudósok ellenőrzik a kutatócsapat állításait, adatait és módszereit. Tudósok meg is jegyezték: általában a merészebb állításokat akkor teszi meg egy kutató, amikor már tanulmánya túl van a „peer-review”-n.

Video: Avi Loeb egy másik elmélete: "az idegenek a sötét anyag segítségével közlekedhetnek"

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×