eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Európai Űrügynökség

Kiss László: becsapódott egy kisbolygó, megszólalt a vészcsengő

Egy kisebb méretű égi szikla jutott be a Föld légkörébe vasárnap hajnalban. Az elmúlt tizenhat évben összesen nyolc ilyen, csillagászok által felfedezett kisbolygóval történt hasonló eset – mondta az InfoRádióban Kiss László, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

Múlt hét végén Berlintől alig 50 kilométerre, a Havelland járásban található Nennhausen közelében becsapódott egy meteorit, amit egy magyar csillagász, Sárneczky Krisztián jelzett előre. A körülbelül egy-másfél méter átmérőjű égitestet 2024 BX1-nek nevezték el. A meteorit vasárnap hajnali 1 óra 32 perckor zuhant le, egyes darabjai becsapódtak a földbe, a törmelékek nyomába keresőcsapatok eredtek.

Kiss László azt mondta az InfoRádióban, hogy mintegy tíz éve nem fedeztek fel a tudósok Föld-pályát megközelítő kilométeres kisbolygót, viszont a lokálisan nagy hatást elérni képes néhány száz méteres – azaz Gellért-hegy vagy Mátra méretű – égi kövek száma még mindig 10-100 ezres nagyságrendű. A Széchenyi- és Prima Primissima-díjas csillagász hozzátette: a házméretű, 10-30 méteres égi kövek becsült száma pedig megközelíti az egymilliót.

Sárneczky Krisztián már szombat éjjel felfedezte a Mátrában található Piszkés-tetőről az említett kisbolygót,

ami aztán néhány órával később csapódott be Németországban. Kiss László elmondása szerint egy kisebb méretű égi szikla volt. Az elmúlt tizenhat évben összesen nyolc ilyen, csillagászok által felfedezett kisbolygóval történt hasonló eset a Föld légkörében, ebből ötször amerikai, három esetben pedig magyar érintettség volt.

A csillagász elmondta: valamennyi csillagos égi háttér előtt gyorsan mozgó pontszerű objektumot kisbolygónak nevezünk. Pontosan ki lehet számítani ezeknek az égitesteknek a pályaelemeit, illetve koordinátáit. Ha utóbbiakat lejegyezték, akkor fel kell tölteni azokat egy amerikai honlapra, a NEO Confirmation Page adatbázisába. A feltöltött adatokat folyamatosan monitorozza több szervezet, köztük a NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) is.

Ha pedig egy várhatóan hamarosan becsapódó égitestre bukkannak a csillagászok, „azonnal megszólal a vészcsengő”.

A múlt hétvégi történések során a német hadsereg kapta meg a leghamarabb az Európai Űrügynökség riasztását, és az általános protokoll szerint ilyen esetekben értesíteni kell a NATO szövetségeseit is. Az amerikai szoftver találatait pedig értelemszerűen az amerikai hadsereghez juttatják el először. Kiss László egy nemzetközi workshopon úgy értesült, hogy a Fehér Háznak is van olyan elérhetősége, ahová befutnak az ilyen típusú riasztások, vagyis az amerikai elnök közvetlen környezete is időben információt szerezhet arról, ha valamilyen kisbolygó, égitest becsapódása várható a Föld légkörében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×