eur:
391.17
usd:
366.33
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A kínai haditengerészet legújabb, Type 054B mintájú rakétás fregattja. Forrás: X / International Defence Analysis
Nyitókép: Forrás: X / International Defence Analysis

Csúcsfegyvert vet be a kínai haditengerészet – bemutatjuk a félelmetes fregattot

Kína új, elektromos és lopakodó technológiával ellátott hadihajót állít hadrendbe – legalábbis erre utalnak bizonyos fényképek.

Egy vörös zászlók sokaságával feldíszített hajó, sima, halványszürke felület, szinte sehol egy ablak. Így néz ki Kína új, Type 054-es, irányított rakétás fregattja, amelyet úgy tűnik, egyáltalán nem rejtegetnek. Az új hadihajóról ugyanis a szabad ég alatt készültek képek szombaton és vasárnap a Sanghaji Állami Hajógyárban (CSSC), és gyorsan elterjedtek az egykori Twitter kínai megfelelőjén, a Weibón.

A fotók arra utalnak, hogy Kína egy új generációs és a Type 054A kódjel helyett Type 054B-vel jelölt hadihajót állít hadrendbe. A fényképek szerint a fregatt átvette elődje fázisvezérelt radarrendszereit (ezek olyanok, amelyeknél nem kell magát a radart mozgatni) és a legpotensebb kínai hadihajó, a Type 055-ös romboló „lopakodó” tornyát.

Az eseményeket természetesen figyelemmel kíséri a Kína által szakadár tartománynak tartott, de önigazgató Tajvan. „Úgy tűnik, a sanghaji és kuangcsui hajóépítők versenyben vannak, hogy ki lesz kész hamarabb a saját Type 054B fregattjával” – utalt a Tajvani Tengerészeti Akadémia egy volt oktatója, Lu Li-sí a hírre, miszerint két ilyen fregatt vár a hivatalos bemutatóra.

A kínai haditengerészet 054-es típusú, irányított rakétás fregattja a Sanghaji Állami Hajógyárban (CSSC). Forrás: X / 彩云香江
A kínai haditengerészet Type 054-es, irányított rakétás fregattja a Sanghaji Állami Hajógyárban (CSSC). Forrás: X / 彩云香江

Lu szerint ez a hajó elektromos meghajtású és a rendszerét a kínai Népi Felszabadító Hadsereg tengerészeti főmérnöke, Ma Vejming ellentengernagy csapata tervezhette. Az irányított rakétás fregattokat főként a tengeralattjárók elleni hadviselésre tervezték, de általános feladataik is lehetnek.

Az új modell 147 méter hosszú és becsült vízkiszorítása 6000 tonna, ami kétezerrel több, mint a korábbi verzióé. Ez lehetőséget ad új és fejlettebb fegyverrendszerek – például elektromágneses gyorsítású ágyúk – tesztelésére – tette hozzá a tajvani szakértő, akinek szavait a South China Morning Post című hongkongi lap idézte.

Li Csie pekingi haditengerészeti szakértő is hasonló véleményen van és úgy véli, az új hadihajó csökkentheti a kínai haditengerészet működési költségeit. „A Type 054B messzebbre tud kihajózni és minirombolóként kiválthatja a Type 055-öst, és védelmet nyújthat a Type 075-ösnek a nyílt tengeri missziók során” – mondta.

A kínai haditengerészet rakétás fregattjainak összehasonlítása. Felül az új Type 054B jelű változat, míg alul a régebbi, Type054A látható. Forrás: X / Dan Cooper
Kínai rakétás fregattok összehasonlítása. Felül az új Type 054B jelű változat, míg alul a régebbi, Type 054A látható. Forrás: X / Dan Cooper

Az új hajó körülbelül 10 méterrel hosszabb elődjénél, amivel a tervezők célja az volt, hogy tengeralattjárók ellen bevethető helikoptereket és drónokat vihessen magával. „A Type 054B a Type 075-ös romboló kulcsfontosságú partnereként szerepet játszhat egy Tajvan elleni potenciális háborúban” – mondta a tajpeji szakértő.

Csou Csenming, a pekingi Juan Vang katonatudományi és technológiai agytröszt kutatója szerint még eltarthat egy darabig, mire kiderül, tényleg lesznek-e Kínának ilyen hajói. Minden azon múlik, hogy „simán mennek-e a tesztek... a haditengerészet csak akkor rendel belőlük többet” – mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×