eur:
389.75
usd:
365.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
London, 2016. február 10.Kihajol egy nő egy kocsi ablakán, miközben hagyományos londoni taxik zárják le az utat a Whitehallon, ahol a taxisok az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás működésének engedélyezése ellen tiltakoznak 2016. február 10-én. MTI/EPA/Andy Rain
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Az "autóslázadás" mentette meg Rishi Sunakot a politikai katasztrófától

Viharfelhők a brit Konzetvatív Párt felett? A három időközi választásra került mandátumból kettőt elvesztettek a toryk, de egyet megtartottak a londoni főpolgármester autóellenes politikája miatt kirobbant ellenállásban. Mit vetít ez előre a parlamenti választásokra?

A konzervatív brit média szerint is súlyos csapás Rishi Sunak brit miniszterelnök kormányára a csütörtöki „mini-választások” eredménye.

Három, eddig konzervatív képviselői mandátum várt gazdára és ezekből kettőt elvettek a toryktól az ellenzéki pártok. Egyet – Boris Johnson ex-kormányfő volt választókerületét – csak azért tartottak meg, mert a londoniak lázadoznak a munkáspárti főpolgármester autósokat büntető politikája ellen.

A Daily Mail két „katasztrófát” említ. A The Daily Telegraph című vezető konzervatív lap pedig emlékeztet: Sunak pártja „két biztos tory mandátumot veszített el. A Munkáspárt és a Liberális Demokraták 20-20 ezer fős konzervatív többséget tudtak megfordítani a két vidéki választókörzetben. London Uxbridge választókerületében - korábban Boris Johnson bombabiztos körzetében - a toryk mindössze 525 szavazatos többséggel maradtak nyeregben.

A brit elemzőket mindig a swing izgatja

Az ilyen előrehozott választások során a politikusok és politológusok számára mindig a „mit jelent ez, ha ma lennének a parlamenti választások” a nagy kérdés. Azt szokták ilyenkor méricskélni, hogy mekkora a „swing”, azaz: mekkora arányban állnak át a választok egy másik párthoz.

Nos a számok lesújtók Rishi Sunak kormánya számára. A két vidéki körzetben 29, illetve 23 százalékban fordultak el a választók a pártjától, az épphogy megtartott londoni választókerületben közel 7 és fél százalékban. A nem épp az ellenzékkel szimpatizáló, és „Torygraphnak” csúfolt The Telegraph megjegyzi bár 56 fős maradt a tory többség: most már elég, ha csak 29 konzervatív parlamenti képviselő lázad fel Sunak ellen ahhoz, hogy az ellenzék le tudja szavazni a kormány törvényjavaslatait.

Pénteken különösen az egyik mandátumot bezsebelő liberális demokraták – a szigetország harmadik, de általában messze lemaradó pártja – örülhetnek, mert az eredmény arra utal, hogy a következő választásokon egy sor választókerületet hódíthatnak el Délnyugat-Angliában, ahol hagyományosan nagy volt a támogatottságuk.

A Somerset megyében megszerzett mandátum gazdája például az eddigi 19 ezer fős tory többségből csinált 11 ezer fős libdem többséget magának. A másik körzetben győztes munkáspárti jelölt pedig mindössze 25 évesként tudta elvenni a konzervatív mandátumot és ezzel ő lesz a brit parlament legfiatalabb képviselője.

Besokalltak a londoniak a főpolgármesteri autóspolitikától

Ami Londonban a konzervatívok kezére játszott: Sadiq Khan munkáspárti főpolgármester augusztusban terjeszti ki az ULEZ alacsony emissziós zónát a külső kerületekre, ahová Londonon kívülről sok dízeles furgont hajtó kisvállalkozó ingázik, és ahol sok dízeles kocsival rendelkező, alacsonyabb jövedelmű lakos él. Khan rendelkezése már él a város belső kerületeiben, ahol a 2015 előtt gyártott dízeles kocsik gazdáinak napi 5500 forintnak megfelelő pénzt kell kicsengetni, ha a volán mögé ülnek.

A napi díj réme – párhuzamosan azzal, hogy az önkormányzatok egyre több utcát zárnak le az átmenő forgalom elől - hatalmas haragot szült. Tory-ellenes aktivisták és kommentátorok erre képmutatással vádolják a konzervatívokat, mert az ULEZ-t még Boris Johnson kezdte bevezetni főpolgármesterként és egy tory közlekedési miniszter utasította a londoni városvezetést a zóna kiterjesztésére.

Fent: egy militáns ULEZ-ellenes aktivista tippjei a kamerák megrongálására.

Sunakot máris arra sürgették a pártjából, hogy adja fel drága emissziós politikáit, hogy legalábbis ne szenvedjen masszív vereséget a következő választásokon. Felmérések szerint ugyanis a Munkáspárt előnye – már a pénteki eredmények előtt – körülbelül 20 százalékos volt a torykkal szemben.

A miniszterelnök első megjegyzése minderre az volt: „a választások még nem lefutott verseny”... és talán az nyugtathatja meg, hogy a múltban konzervatív vezetők, például John Major, úgy tudtak általános választásokat nyerni, hogy előtte egy sor időközi választást elveszítettek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×