eur:
389.2
usd:
361.74
bux:
68097.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Oso pardo adulto saludando con la garra
Nyitókép: Getty Images/ MurguiaŠphotography

Medvék a parlament előtt Pozsonyban

A megszaporodott medvetámadások miatt összeül a szlovák parlament mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottsága. A képviselők köteleznék a kormányt a barnamedvék szabályozásáról szóló törvény előkészítésére. Milan Chrenko környezetvédelmi miniszter a múlt héten közölte, hogy a tárca megerősíti az együttműködést az illetékes szervezetekkel. Az elmúlt hétvégén összesen három medvetámadásról érkezett bejelentés.

Olyannyira megsokasodtak az elmúlt időszakban a medvetámadások Szlovákiában, hogy azt már a politikusok sem nézhetik tétlenül.

Múlt pénteken és szombaton három esetben is emberre támadt a barnamedve.

A pénteki eset Szucsányban történt, a kutyáival az erdőben sétáló férfira támadt rá a ragadozó, a férfinél azonban volt fegyver. A Barnamedve Akciócsoport beszámolója szerint a férfi azt állította, hogy megtámadta őt az állat, amelyre 12 lövést adott le. A lövések közül kettőt a levegőbe irányított, és tízszer lőtt a medvére. A katonai rendőrséget is a helyszínre kellett hívni, mivel a medve egy katonai területen volt. A nőstény medve az akciócsoport becslése szerint 18 éves lehetett és 110 kilogrammot nyomott.

Az ellenőrzés során még hallották a bocsai bőgését a távolban.

Marek Veverica, az akciócsoport munkatársa úgy tájékoztatott, hogy megpróbálják befogni a bocsokat, majd felajánlják a kassai állatkertnek, ahol jelenleg szabad helyük van. A medvén egy lőtt sebet találtak, ami valószínűleg megmentette a férfi életét. A rendőrség azonban vizsgálódni fog, mivel védett állatról van szó, és fegyverhasználat történt kijelölt területen kívül.

„A jelenleg érvényben lévő jogszabályok nem engedélyezik a vadászatot” – mondta Milan Chrenko szlovák környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető az elmúlt héten közölte, hogy a zöld tárca a medvék előfordulása kapcsán fokozza az együttműködést az Állami Természetvédelmi Hivatallal, az önkormányzatokkal, valamint a városok és falvak által működtetett rendőrségekkel. Hasonló módon törekszik az érintett régiókban tevékenykedő gazdákkal és vadásztársaságokkal is a szorosabb együttműködésre.

Jozef Bíreš földművelésügyi miniszter megegyezett az agrártárca vezetőjével egy találkozóról, hogy lépésekről egyeztessenek a medvék számának bizonyos csökkentéséről Szlovákiában. Az agrártárca vezetője megjegyezte, hogy érzékenyen érinti a barnamedvékkel teli vidéki területeken élő és dolgozó emberek megalapozott aggodalma.

„Érdekünkben áll, hogy részt vegyünk a hatékony megoldások keresésében mind országos, mind nemzetközi szinten” – mondta Jozef Bíreš.

Filip Kuffa független parlamenti képviselő a megszaporodott medvetámadások miatt rendkívüli parlamenti ülés összehívását is szorgalmazza.

Az ülés összehívását Peter Pellegrini, az ellenzéki Hlas vezetője is támogatja.

„Racionális lépésnek tartom a kritikus helyzet megoldására, hogy

a medvék védelméről szóló törvény úgy módosuljon, hogy annak hatáskörét adják vissza a vadászok és a körükbe tartozó szakemberek kezébe”

– jegyezte meg a volt kormányfő. Hozzátette, hogy a törvényből ki kell kerülnie annak a passzusnak, amely akadályozza a barnamedvék egyedszámával kapcsolatos korlátozást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×