eur:
389.65
usd:
364.66
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Getty Images/

Szlovákiai buszbaleset: három gyerek van intenzíven, még egy sérültet se tudtak kihallgatni

A rendőrség jelenleg vizsgálja, hogy valóban a buszsofőr szívrohama okozta-e a tragédiát. Nem zárták még ki azt sem, hogy műszaki hiba, a sebességkorlát túllépése vagy a biztonságos követési távolság be nem tartása, netán a hőség miatt történt.

Hétfőn délután négy óra előtt a Brno felé vezető oldalon Rebešovice település közelében buszbaleset történt. A tömegbalesetben egy személy életét vesztette, 76-an megsérültek, közülük 14-en súlyosan.

A rendőrség szerint hosszadalmas lesz az utasok identifikálása, mivel a két autóbuszban összesen 25 országból származó utasok utaztak a világ minden tájáról, köztük olyan államokból, mint Nigéria és Venezuela. A buszokon egyetlen cseh állampolgár sem tartózkodott. Az ütközés következtében elhunyt autóbuszsofőr sem volt cseh állampolgár, de volt állandó tartózkodási lakhelye Csehországban.

A balesettel kapcsolatban tartott kedd délelőtti sajtótájékoztatón Hana Albrechtová, a dél-morvaországi mentőegységek igazgatója elmondta,

a baleset bekövetkeztének időpontjától számított két órán belül sikerült minden sérültet elszállítani a kórházba.

A sérültek közül két pácienst kellett megműteni, egyikük állapota továbbra is súlyos, életveszélyes. A többiek állapota stabil, és néhányan már a kórházat is elhagyhatták. Összesen hat helyszínre – Brnóba, Břeclavba, Vyškovba, Ivančicébe, Olomoucba és Hradec Královébe – szállították a baleset sérültjeit, akik közül a legtöbben töréseket, zúzódásokat szenvedtek. Három gyermek is megsérült, mindhármat az intenzív osztályon ápolják, de nincsenek életveszélyes állapotban. Egyiküknél felmerült a gyanú, hogy súlyosabb sérüléseket szenvedett, de ezt végül nem erősítették meg.

A "legemberpróbálóbb bevetés"

Radko Miškařík, a tűzoltóság szóvivője arról számolt be, hogy a helyszínre 15 rohamkocsival szálltak ki a kollégái, akiknek 12 roncsok közé szorult embert kellett kimenteniük a két járműből. A szóvivő az utóbbi évek legemberpróbálóbb bevetésének nevezte a mentőakciót.

A rendőrök most azt vizsgálják, hogy a baleset oka az egyik sofőr rosszulléte, műszaki hiba, a túl nagy sebesség vagy a biztonságos távolságtartás elmulasztása volt-e. A vizsgálat nagymértékben támaszkodhat a tanúvallomásokra, de kedd délig még a baleset egyik sérültjét sem tudták kihallgatni a rendőrök. A baleset körülményeit vizsgáló nyomozók szerint a nagy meleg kiváltotta fáradtság is előidézhette a szerencsétlenséget. A vizsgálat arra is kiterjed, hogy az utasok használták-e a biztonsági övet, és be voltak-e kötve.

Az egyik balesetet szenvedett jármű a Flixbus vállalat Budapestről Prágába tartó járata volt, a fedélzetén 35 utassal és két sofőrrel. Ennek a busznak a vezetője esetében a rendőrség kizárta az alkoholfogyasztást, de a másik busz sofőrje esetében meg kell várni a boncolás eredményét, mivel ő volt az, aki az ütközés következtében életét vesztette.

A hatóságok létrehoztak egy krízisvonalat is, melyet a betegek hozzátartozói hívhatnak, és a csehországi konzulátusokkal is felvehetik a kapcsolatot az idegen országbeli sebesültek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×