eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 3. vasárnap Ferenc, Olívia

Átok ülhet ezen az autópályán, újabb halálos buszbaleset, magyarok is érintettek

Egy ember életét vesztette, 77-en pedig megsérültek – közülük 14-en súlyosan – a hétfőn délután Brno mellett történt közlekedési balesetben. A D2-es autópálya csehországi szakaszán két autóbusz ütközött össze. A mentőegységek szerint az egyik busz sofőrje szívrohamot kapott.

A baleset hétfőn délután négy óra előtt történt a Brno felé vezető oldalon Rebešovice település közelében. A D2-es autópályát mindkét irányban lezárták. Az egyik autóbusz vezetője a helyszínen meghalt, holttestét a tűzoltók mentették ki.

Mindkét balesetet szenvedett autóbusz szinte teljesen tele volt utasokkal, az egyikben is és a másikban is nagyjából 40 ember utazott, köztük cseh állampolgárok és külföldiek, többek között indiaiak.

Lukáš Dvořáček, a Dél-morvaországi Régió Sürgősségi Mentőszolgálatának szóvivője arról számolt be, hogy az egyik jármű vezetőjének életét már nem tudták megmenteni, a sofőr holttestét a tűzoltók vágták ki az összetört vezetőkabinból. 77 embert láttak el a mentőalakulatok, közülük 14-en szenvedtek súlyos sérüléseket. A sebesültek között gyerekek is voltak. A szóvivő embert próbálónak nevezte a mentést, mert a sérültek száma meghaladta a mentők számát. Összesen 26 mentőautót és három mentőhelikoptert vezényeltek a baleset helyszínére. Mentőegységek a szomszédos régiókból, Vysočináról és Olomoucból is érkeztek, hogy ellássák a baleset sérültjeit.

A mentőegységek érvénybe léptették az ún. traumatervet,

amely nagyszámú sebesült fogadása esetén azonnali megkezdését jelenti a sürgősségi ellátás biztosításához szükséges tevékenységeknek. Összesen hat kórházba – Brnoba, Břeclavba, Vyškovba, Ivančicébe, Olomoucba és Hradec Královébe – szállították a baleset sérültjeit, akik közül a legtöbben töréseket, zúzódásokat szenvedtek. Jaroslav Mikoška, a tűzoltóság szóvivője a balesetet az utóbbi évek egyik legnagyobb dél-morvaországi közúti balesetének nevezte. „Nem szokás, hogy egy közlekedési baleset miatt emeljük a riasztási fokozatot. Csak a legnagyobb tűzesetek alkalmával ilyen magas a bevetett egységek száma” – összegezte a szóvivő, hozzátéve, hogy kollégái 15 tűzoltóautóval szálltak ki a helyszínre.

Az egyik balesetet szenvedett jármű a Flixbus vállalat Budapestről Prágába tartó járata volt, a fedélzetén 35 utassal és két sofőrrel. Ebbe a buszba hajtott bele hátulról a másik autóbusz, amely egy kisebb társaság tulajdona, s melynek vezetője az idnes.cz hírportál információ szerint szívrohamot kapott.

Petr Fiala cseh miniszterelnök hatalmas katasztrófának nevezte a balesetet. „Minden sérültre gondolok, és őszinte részvétemet fejezem ki az életét vesztett sofőr hozzátartozóinak. Köszönöm a mentőszolgálatnak a gyors reagálást” – írta a közösségi oldalán a kormányfő, hozzátéve, hogy Ódor Lajos szlovák miniszterelnök is felajánlotta a szlovák mentőszolgálatok segítségét.

A D2-es autópályán két hónapon belül ez volt a második nagyon súlyos buszbaleset.

Május 15-én a pálya szlovákiai szakaszán ugyancsak buszbaleset történt, amikor egy román kamionba hajtott bele hátulról egy magyar turistákat szállító, Prágába tartó autóbusz. Annak a szerencsétlenségnek szintén egy halálos áldozata és több tucat sérültje volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Itt vannak azok az autók, amiket az igazán gazdagok vesznek Magyarországon

Pénteken érkeztek a friss magyarországi autóértékesítési statisztikák, akkor megnéztük, hogy mi mozgatja a teljes piacot, mi áll amögött, hogy az EU-ban egyedül a magyar piacon adnak el kevesebb autót idén, mint tavaly. Abban a cikkben a Skoda Octavia, a Suzuki Vitara, a Dacia Duster vagy az MG ZS volt a nagy sztár, most azt néztük meg, hogy a prémium és luxusautó szegmensben, a Porschénél, a Ferrarinál vagy a Rolls-Royce-nál hogy alakulnak az eladások.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×