eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Krasznahorkaváralja, 2020. július 8. A krasznahorkai vár. MTVA/Molnár-Bernáth László
Nyitókép: MTVA/Molnár-Bernáth László

Támadt egy kis gond a krasznahorkai vár felújítása körül

Terv szerint halad a több mint 11 éve leégett felvidéki vár felújítása, a gömöri régió ékességének a meghatározott határidőre el kellene készülnie. A projekt azonban néhány millió euróval többe kerülhet az építőiparban kialakult áremelkedés miatt.

A 2012 márciusában leégett felvidéki vár felújítási munkálatait a napokban személyesen ellenőrizte le Silvia Hroncová szlovák kulturális miniszter és Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum igazgatója. A tárcavezető szerint a várfelújítási munkálatok egyelőre a meghatározott időrend alapján haladnak. A tűzvész által a felsővár rongálódott meg a legnagyobb mértékben, így annak a felújítása fog a legtovább tartani. A legjobb állapotban a vár középső része van, és az alsóvárban is jól halad a munka.

„Meggyőződésem, hogy Krasznahorka a felújítás után a múzeumaink ékkövévé fog válni”

– mondta Hroncová, s hozzátette: a felújítási munkálatok befejezése 2025 és 2026 fordulóján várható.

A rekonstrukció jelenlegi állapotát pozitívan értékeli a Szlovák Nemzeti Múzeum igazgatója is. Branislav Panis szerint szeptember végéig kérvényezhetik a felújítási munkálatok újabb szakaszának engedélyezését. Ez az első lépés ahhoz, hogy elindulhasson a felsővár felújításával kapcsolatos közbeszerzési eljárás. Az alsóváron és a vár középső részének egy részén zajló felújítási munkák tavaly augusztusban elindultak. A bumm.sk hírportál információi szerint a kiválasztott építőnek a szerződés alapján az építési helyszín átvétele után számított másfél éven belül kellene az alsóvár és a középső vár egy részét átadnia az üzemeltetés céljából. A projektbe foglalt összes munkának három éven belül kellene lezárulnia. Az első látogatókat már a jövő évben fogadni akarják.

A vár felújítására azonban valószínűleg hatással lesz az építőiparban kialakult áremelkedés. Az elmúlt három évben 15–30 százalékkal drágultak meg Szlovákiában az építőanyagok és az építési munkák is. Branislav Panis úgy látja, hogy a projektben szereplő tartalék ennek fedezésére nem lesz elegendő.

„Az előzetes számításaink szerint 6 millió euróval fognak megemelkedni a költségek, előbb azonban el kell végezni az elemzéseket”

– tette hozzá a múzeumigazgató.

A rekonstrukcióval párhuzamosan zajlik a gyűjteményi tárgyak szakszerű restaurálása és konzerválása. A Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeumának igazgatója úgy tájékoztatott, hogy a Krasznahorkára visszakerülő kiállítási tárgyak nagy többsége már elkészült, hogy helyet kapjon az új tárlatokban. Máté Tímea elmondta, hozzávetőleg 4200 gyűjteményi tárgyról van szó, amelyek jelenleg a betléri múzeum raktáraiban vannak elhelyezve.

Krasznahorka vára 11 évvel ezelőtt égett le. A tüzet a vár tövében cigarettára rágyújtó kamasz fiúk okozták. A lángok átterjedtek a vár fazsindelyes tetőszerkezetére, és teljesen elpusztították azt. A szlovák kormány közel 35 millió eurót hagyott jóvá a helyreállításra, melyre február végéig több mint 9,3 millió eurót elköltöttek. Ebből több mint 6 millió euró a biztosító által kifizetett összeg, közel 3 millió euró állami támogatás és mintegy 190 ezer euró a nyilvános gyűjtés során jött össze.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×