eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Kommunisták által meggyilkoltak elrejtett tömegsírjára bukkantak

Több tucat politikai fogoly eddig ismeretlen tömegsírjára bukkantak a prágai Pankrác börtön területén a cseh régészek. A foglyok 1948 és 1965 között haltak meg. Voltak köztük a kommunista rendszer kivégzett ellenfelei, de olyanok is, akik a börtönkórházban lelték halálukat.

A csehszlovák kommunista rezsim igyekezett elrejteni áldozatai temetkezési helyeit, így sokan máig nem tudják, hol végezték a hozzátartozóik. A cseh régészeknek a geofizikai méréseknek és a mikroszkópos elemzéseknek köszönhetően most sikerült felfedezniük több mint 80 politikai fogoly, katona és a börtönkórházban elhunyt személy földi maradványait. Az 1947 és 1954 között vesztőhelyként működő börtönterület földjében tavaly októberben találtak elégett csontmaradványokat.

„Ezt a területet később kiürítették, a vesztőhely akasztófáit eltávolították, majd egészen a rendszerváltás utáni első évekig nem volt ott semmi. 1992-ben az egykori kivégzőhelyen emlékművet állítottak az áldozatoknak” – tájékoztatott Aleš Kýr, a Cseh Börtönfelügyelőség Történeti Osztályának igazgatója a régészeti kutatások eredményeit bemutató sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy

a feltárt területen nem csak a kommunista rendszer ellenállóinak hamvai találhatók, hanem a náci rezsimmel kollaboráló, Pankrácban kivégzett emberek és köztörvényes, kivégzett bűnözők földi maradványai is.

Az áldozatokról azonban nem vezettek pontos listát. A maradványokból DNS-minta nem mutatható ki. A kutatók történelmi feljegyzésekre hagyatkoznak, melyek szerint a pankráci börtönben összesen 227 ember halálbüntetését hajtották végre. Néhányuk földi maradványait urnákba helyezték, néhányukét pedig 1965-ben a motoli köztemetőbe szállították. Az urnák többségét nem adták át az áldozatok hozzátartozóinak. A Pankrácon maradt urnák sorsa máig ismeretlen.

Alena Šimánková, a Cseh Nemzeti Levéltár szakmunkatársa elmondta, az urnaraktár a kivégzés helyszínének közelében volt. „Az urnák tartalmát szétszórták a börtön udvarán, az urnákat pedig minden bizonnyal megsemmisítették. Az elhunytak leszármazottai régóta kérdezik tőlünk, hogy hol vannak szeretteik maradványai. Válaszokat érdemelnek, ezért elkezdtük a keresést, és évekkel később, az új technológiai módszereknek köszönhetően sikerült megtalálnunk a maradványok egy részét” – jegyezte meg Šimánková.

Jan Mařík, a Cseh Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének igazgatója arról számolt be, hogy a feltárás során a régészek úgynevezett roncsolásmentes módszereket alkalmaztak. „Inkább kincsvadászoknak tűntünk, amikor talajtani szerszámokkal vettünk mintát. Segítségünkre volt egy georadar is, egy olyan eszköz, amely az elektromágneses rádióhullámok behatolásának és visszaverésének elvén működik” – avatott be a feltárás szakmai részleteibe Jan Mařík.

Nem kizárt, hogy a tömegsírban vannak Záviš Kalandra cseh költő, színházi kritikus hamvai is, akit a múlt század ötvenes éveinek elején egy kirakatperben ítéltek halálra. A kutatók szerint azonban

a hamvak azonosítása ilyen hosszú idő és a föld többszöri felásása után gyakorlatilag lehetetlen.
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×