eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
A Fővárosi Állat- és Növénykert barnamedvéje (Ursus arctos) a hagyományos medveárnyék-észlelés napján, 2022. február 2-án. Hugi, a barnamedve végül meglátta az árnyékát, ez a néphagyomány szerint azt jelenti, hogy a tél még sokáig fog tartani.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Ne gyújtsanak gyertyát! - Temetőbe merészkedtek a medvék Szlovákiában

A szomszédos országban ismét megtámadott egy embert egy medve. Az áldozat szerencsés módon nem szenvedett súlyos sérüléseket. Egy másik esetről is jelentettek a szlovák rendőrök: legalább négy medve mozgását regisztrálták rózsahegyi városi temető területén.

A legutóbbi medvetámadás ezúttal a Privigyei járásban, Liešťany és Čavoj települések közt történt. A medve üldözőbe vett egy kerékpározó férfit, aki emiatt leesett a bicikliről. Az esetről a trencséni rendőrség tájékoztatott közösségi oldalán. A férfit a bajmóci kórházba szállították, de szerencsére a medve nem okozott neki súlyos sérüléseket. Az esetről a rendőrök a medvéket megfigyelő akciócsoportot is értesítették.

Pár nappal az említett medvetámadás előtt Rózsahegyről is érkezett jelentés. Itt egészen a városi temetőig merészkedtek a ragadozók. Egy nőstény medvét láttak a két bocsával együtt, később pedig egy hím egyed is megjelent a területen.

Az Állami Természetvédelmi Hivatal szerint

a mécsesekben lévő sertés- vagy marhafaggyú keveréke vonzotta a medvéket a temetőbe, és több esetben jelentős anyagi károkat okoztak a sírokban.

A rózsahegyi városháza arra kérte az emebereket, a további intézkedésekig ne gyújtsanak gyertyát a temetőben. Eddig nem zárták a temető kapuit, de a medvelátogatás után úgy döntöttek, este hét órától reggel nyolc óráig bezárják azokat a látogatók előtt. Rózsahegy polgármestere bírálta a környezetvédelmi minisztériumot, amiért hezitáltak, és az ügy kapcsán nem tették meg a megfelelő lépéseket.

A szaktárca válaszolt a kritikára, és közölte, hogy a barna medve kilövése nem megengedett. "Szlovákiában – akárcsak az Európai Unió más országaiban – csak bizonyos feltételek teljesülése esetén lehet medvét kilőni. Például, ha az adott egyed viselkedésével közvetlenül veszélyezteti az embereket és azok tulajdonát" – tájékoztatott Tomáš Ferenčák, a szlovák környezetvédelmi minisztérium szóvivője.

Megnyugtatásképp közölte: a minisztérium az ember és a medve találkozásait gyorsan kezeli a beavatkozó csoportja által. "A csapat szakemberei a városi rendőrökkel együtt az elmúlt hétvégén többször is járőröztek a környéken, és

zajkeltéssel, valamint gázpisztollyal próbálták meg elriasztani az embereket esetlegesen veszélyeztető medvéket"

– tette hozzá a rózsahegyi eset kapcsán Tomáš Ferenčák.

Hivatalos adatok szerint Szlovákiában mintegy 1200 medve élhet. A Barna Medve Akciócsoport tavaly nyolc barna medvét lőtt ki, négy egyedet pedig az orvvadászok öltek meg. A medvetámadások miatt létrehozott akciócsoport csak szélsőséges esetben tartja elfogadhatónak, hogy elpusztítson egy medvét. A problémás esetekről szóló legtöbb bejelentés a Polyána-hegyaljai, a felső-nyitrai, a turóci és a liptói régióból érkezik, de a délebbre fekvő járásokból is érkezett már lakossági bejelentés arról, hogy medvét láttak az emberek a határban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Zelenszkij Lengyelországban járt, de nem találkozott tisztviselőkkel - Háborús híreink vasárnap

Zelenszkij Lengyelországban járt, de nem találkozott tisztviselőkkel - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×