eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Rendőrök és mentősök a szlovákiai Jókút közelében, a D2-es autópályán történt baleset helyszínén 2023. május 15-én. A balesetben egy magyar kirándulóbusz és egy kamion karambolozott, egy ember életét vesztette, több mint ötvenen megsebesültek.
Nyitókép: MTI/TASR/TASR/Michal Svítok

Szlovák miniszter a buszbalesetről: nagyon aggasztó a sérülések mértéke

„Ennyi vért még csak a filmekben láttunk” – emlékezett vissza a balesetre az egyik könnyebben sérült nyugdíjas hölgy.

Több tucat sérültet szállítottak kórházba hétfőn, a szlovákiai D2-es autópályán történt buszbaleset után. Egy román kamionba hátulról belehajtó autóbusz magyarországi turistákat szállított, akik Prágába tartottak. Egy utas a helyszínen életét vesztette, a hétfő esti tájékoztatás szerint nyolc sérült pedig válságos állapotban van. A sérülteket a pozsonyi, a malackai, a nagyszombati és a szakolcai kórházban látták el.

A Pozsonyi Egyetemi Kórházon kívül két másik fővárosi kórházba, illetve a malackai a nagyszombati és a szakolcai kórházba is szállítottak súlyos és közepesen súlyos sérülteket.

„Nagyon aggasztó a sérülések mértéke.

Súlyos, polytraumás esetekről van szó, több embert mesterségesen kell lélegeztetni, súlyos arccsonttörésekkel, medence- és alsóvégtag-roncsolódásokkal hoztak pácienseket,

akiknél azonnali orvosi beavatkozásra volt szükség. Hármukat hétfőn délután megműtötték” – tájékoztatott Michal Palkovič szlovák egészségügyi miniszter. Hozzátette,

  • a mentőszolgálat 10:33-kor kapta az első riasztást,
  • tíz perc alatt ért a helyszínre az első egység, és már
  • 11:17-kor elszállították az első sérültet.

A baleset helyszínéhez közeli Malackában, egy tűzoltólaktanyában alakítottak ki krízisközpontot, a könnyebb sérüléseket elszenvedett utasokért ide érkezett egy mentesítő autóbusz. „Ennyi vért még csak a filmekben láttunk” – emlékezett vissza a balesetre az egyik könnyebben sérült nyugdíjas hölgy, társa úgy fogalmazott, bízik benne, hogy az orvosok képesek csodát tenni azokkal a sebesültekkel, akik sokkal súlyosabb sérüléseket szenvedtek.

A többségében nyugdíjaskorúakat szállító magyar turistabusz egy kamionnal ütközött össze a szlovák D2-es autópályán, mintegy 30 kilométernyire a cseh-szlovák határtól.

A közeli kisvárosból, Malackából és Pozsonyból

  • több mint 30 tűzoltó vett részt a mentési munkálatokban. A mentésében részt vett továbbá
  • 12 mentőautó és
  • három mentőhelikopter, melyek többször is visszatértek a sérültekért.

A rendőrség úgy tájékoztatott, hogy a helyszínen a kamion és az autóbusz sofőrjét is megszondáztatták, és kiderült, egyikük sem fogyasztott alkoholt. A baleset körülményeinek kivizsgálása még zajlik.

„Előbb lefolytatjuk a vizsgálatot, és csak annak lezártával tudjuk majd meg, mi is okozta valójában a balesetet” – tájékoztatott Ivan Šimko szlovák belügyminiszter, aki épp a baleset napján foglalta el hivatalát. A baleset után hatalmas dugó alakult ki az autópályán, a több kilométeres sorban órákon át voltak kénytelenek várakozni az autósok, míg ismét megindult a forgalom.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök részvéttáviratot küldött Novák Katalin magyar államfőnek a tragikus balesetet követően. „Az államfő mély megrendüléssel fogadta a halálos áldozatot követelő tragikus balesetről szóló hírt. A saját, illetve Szlovákia állampolgárainak nevében részvétét fejezte ki Magyarországnak, és mindenekelőtt az elhunyt családjának, a sérülteknek pedig gyors felépülést kíván” – közölte az államfő szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×