eur:
390.68
usd:
366.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Bezárt boltok előtt mennek emberek a szudáni főváros, Kartúm egyik negyedében 2023. április 18-án, három nappal azután, hogy harcok robbantak ki Abdel-Fattah Burháni tábornoknak, a szudáni átmeneti kormányzó Szuverén Tanács vezetőjének a riválisa, Mohamed Hamdan Daglo tábornok vezette Félkatonai Gyors Támogató Erők (RSF) és a hadsereg között. Az összecsapásokban eddig legkevesebb 180-an életüket vesztették és 1800-an megsebesültek.
Nyitókép: MTI/AP/Marwan Ali

Már vészforgatókönyvet készít az ENSZ a szudáni menekültek miatt

Az ENSZ arra készít elő intézkedéseket, hogy 800 ezer ember menekül el a harcok sújtotta Szudánból, bár egy illetékese elismerte: nem feltétlenül hagyják el ennyien az országot.

Menekültválságra készül fel az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a szudáni harcok miatt. A szervezet szerint akár 800 ezer ember vándorolhat külföldre, bár főként a szomszédos országokba, így Egyiptomba és Csádba.

Ugyanakkor Filippo Grandi főbiztos hétfő késő este arra utalt, nem biztos, hogy ennyien távoznak majd. „Reméljük, hogy ez nem következik be, de ha nem hagy alább az erőszak, akkor további emberek menekülnek majd biztonságot keresve” – írta a Twitteren.

A 45 milliós országból becslések szerint eddig 40 ezer ember menekült el, főként a fővárosból, Kartúmból. Az egyiptomi határon hatalmas sorok alakultak ki, és Csádba is már 20 ezren léptek be.

Az azonban egyelőre nem világos, hogy milyen irányt vesznek a fejlemények. Az al-Dzsazíra idézte Alhindi Ezzedine helyi politikai elemzőt, aki szerint „döntő győzelem felé tart a hadsereg”. Szerinte ez azért van, mert erősebb, mint a lázadó gyorsreagálású erők (RSF), és mert fokozza a légierő alkalmazását.

Pár hete egy másik szudáni elemző, El Dzsamil el Fadil is úgy vélte, hogy a hadseregnek nagyobb esélye van a győzelemre. Viszont ezzel fennáll a veszély, hogy visszatér a hatalomba az iszlamista mozgalom, amely a korábbi diktátor, Omar el-Basír elnök 2019-es eltávolítása után kezdett teret veszíteni – tette hozzá.

A lázadó erők parancsnoka, Mohamed Hamdan Dagalo, vagyis Hemedti eddig úgy próbálta beállítani magát, hogy a demokráciáért harcol a diktatórikus hajlamú iszlamistákkal szemben. Sok szudáni szerint ez képmutatás, mivel a RSF-et épp az egykori iszlamista diktátor állította fel, melynek katonái részt vettek a népirtásnak tartott darfúri vérengzésekben.

A hadsereg azonban arra használhatja fel pozícióját, hogy győzelme esetén leszámoljon a diktatúra bukása után megjelent, demokratikusabb politikai erőkkel, amelyek mindkét fél viselkedését elítélik – figyelmeztetett az elemző.

A külvilágnak a helyzethez való hozzáállását komplikálja, hogy a lázadó RSF-erők együttműködést alakítottak ki az orosz Wagner magánkatonai céggel, aminek emberei Afrikában is jelen vannak. A hozzájuk kötődő vállalkozás Szudánban aranybányászattal foglalkozik. Antony Blinken amerikai külügyminiszter meg is jegyezte, hogy aggasztja a Wagner potenciális szerepe.

A brit külpolitikai intézet, a Chatham House elemzője, Ahmed Soliman úgy látja, ha elhúzódik a konfliktus, akkor nagy az esélye a nagyszámú menekültnek. De szerinte a migráció nagy része belső lesz vagy a szomszédos államokba irányul majd. Viszont nem zárható ki, hogy lesz, aki Európába próbál majd eljutni. (A brit kormány már jelezte, nem ad „biztonságos lehetőséget” a szudáni menekültek legális belépésére, noha tavaly még a kérelmeik 84 százalékára igent mondott.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×